Читај ми!

Копилот "Џерманвингса" крио болест

Андреас Лубиц, копилот који је наводно оборио авион "Џерманвингса", био је под медицинском терапијом због болести коју је крио од свог послодавца, показују докази пронађени у његовом дому. Универзитетска болница у Диселдорфу саопштила да је Лубиц био њихов пацијент, истичући да се није лечио од депресије.

Полиција је касно синоћ претражила Лубицов стан у Диселдорфу и кућу коју је делио са родитељима у Монтабауру, одакле је однела известан број предмета, укључујући кутије и компјутер, наводи Би-Би-Си, преноси Танјуг.

"Пронашли смо нешто што ће сада бити испитано. У овом тренутку не можемо прецизирати шта је то тачно, али би то могао бити веома значајан траг који може објаснити шта се заправо догодило", рекао је портпарол немачке полиције Маркус Нишчери, преноси Дејли мејл.

Полиција је нагласила да није реч о поруци о самоубилачким намерама.

Немачко тужилаштво саопштило је да је Лубиц био на боловању на дан несреће, али да то није пријавио послодавцима.

"Заплењена су документа са медицинским подацима која указују да је он био болестан и да су му лекари преписали одговарајућу терапију", саопштила је канцеларија тужилаштва у Диселдорфу, након што су истражитељи претресли његов стан.

"Чињеница да постоји потврда о његовој спречености за рад, између осталог, која је нађена поцепана, чак почев од дана када се несрећа догодила, поткрепљује претпоставку засновану на прелиминарном испитивању да је он сакрио од послодаваца и колега да је болестан", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Природа болести није прецизирана, наводи француска штампа.

Лубиц се није лечио од депресије

Универзитетска болница у Диселдорфу саопштила је да је Лубиц био њихов пацијент током последња два месеца.

Лубиц је у болницу дошао ради "дијагностичког испитивања" 10. марта, наводи се у саопштењу болнице.

Клиника не наводи детаље о његовом здравственом стању, али демантује писање немачких медија да се ту лечио од депресије.

У саопштењу се додаје да је његов здравствени картон предат тужилаштву у Диселдорфу, преноси АП.

Поводом навода да је Лубиц био на боловању на дан несреће, компанија "Џерманвингс" саопштила је да јој његова потврда о боловању за дан несреће није достављена.

"То се поклапа са наводима канцеларије тужилаштва у Диселдорфу, према којима је међу документима копилота пронађена 'поцепана потврда о спречености за рад, валидна и на дан инцидента", наводи се у саопштењу компаније "Џерманвингс" достављеном Танјугу.

То, према наводима тужилаштва, "поткрепљује претпоставку засновану на прелиминарном испитивању да је Лубиц сакрио од послодаваца и колега да је болестан", наводи се у саопштењу немачке компаније.

Тужилац из Марсеља Брис Робен је јуче рекао да је Лубиц намерно оборио авион "Џерманвингса", када је погинуло свих 144 путника и шест чланова посаде.

Робен је додао да Лубиц нема досије који би указивао на повезаност са тероризмом.

У међувремену, немачки државни званичници саопштили су да Лубиц није познат немачким безбедносним службама.

Раније је Карстен Шпор, директор "Луфтханзе" чија је подружница "Џерманвингс", рекао да је Лубиц прошао кроз интензивну обуку и да је стопроцентно способан за летење.

"Џерманвингс" је саопштио да породицама жртава нуди финансијску помоћ за непосредне трошкове од 50.000 евра по путнику. 

Та прва новчана помоћ, међутим, не спада у одштету коју је авио-компанија дужна да исплати породицама жртава.

Шпор је додао да је Лубицова обука била прекинута на неколико месеци пре шест година, мада није рекао зашто. "Обука је настављена након што је прикладност кандидата поново успостављена", рекао је Шпор.

У немачким медијима појавили су се непотврђени наводи да је Лубиц патио од депресије.

Тако лист Билд јутрос пише, позивајући се на податке из његовог лекарског картона у који је имао увид, да је он патио од тешких психијатријских поремећаја.

Лубиц је, како наводи немачки лист, 2009. године имао "нападе паничног страха" због чега је његова пилотска обука прекинута, а ту информацију је потврдио медицински центар "Луфтханзе" који је Билд контактирао.

У том центру кажу и да су сигнализирали федералним властима ваздушног саобраћаја да је Лубиц током обуке доживео "епизоду дубоке, али опадајуће депресије".

Током стажирања у Фениксу у Аризони, кроз који будући пилоти "Луфтханзе" обавезно морају да прођу, Американци су Лубица сврстали у категорију неспособних за летење.

У његовом досијеу стоји ознака СИЦ, акроним који означава потребу за "специјалним редовним медицинским праћењем", наводи француски лист Фигаро позивајући се на писање немачких медија.

Немачко друштво је пак запрепашћено пред могућношћу да је овај "здрав, учтив и симпатичан" младић кривац за тешку трагедију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара