Читај ми!

Бомбардовање Сане, бивши председник Јемена предлаже примирје

Саудијска Арабија наставља са ваздушним ударима по положајима шиитских побуњеника Хута у Јемену, а најинтензивније се гађа престоница Сана. Погођена је војна база у близини нафтног поља у Марибу. Бивши председник Салех, који се придружио шиитским побуњеницима, предлаже прекид ватре.

23.30 - Велика Британија даће техничку подршку интервенцији Саудијске Арабије у Јемену, рекао је шеф дипломатије Уједињеног Краљевства Филип Хамонд, јавља АФП, преноси Танјуг.

20.45 - Бивши председник Јемена Али Абдулах Салех, који се придружио шиитским побуњеницима, позвао на прекид ватре и предложио преговоре зараћених страна, преноси Бета. 

12.19 - Мароко је спреман да пружи подршку Саудијској Арабији у нападима на јеменске побуњенике, јавља Ројтерс.

12.14 - Јеменски побуњеници спремају се да узврате на нападе Саудијске Арабије. Планирају да затворе мореуз Баб ел Мандеб, jaвља Танјуг.

11.05 - Mинистар иностраних послова Jемена позива да ваздушни удари Саудијаца треба да се заврше што пре, пише Би-Би-Си

09.11 - Ваздушне снаге Саудијске Арабије интензивно наставиле бомбардовање положаја Хута у Јемену, јавља Ројтерс.  

Рано јутрос Саудијци су наставили са ваздушном офанзивом и погодили војну базу у подручју Мариб, познатом по производњи нафте. Уништена је једна јеменска радарска станица, удаљена пет километара од нафтног поља Сафер, рекли су мештани Ројтерсу.

Иако подручје Мариб није под влашћу Хути милиције, у том региону углавном су стациониране снаге које су лојалне бившем председнику Али Абдулаху Салеху, ког Хути подржавају. 

Јутрос је бомбардован и међународни аеродром у престоници Сани, а Спутњик јавља да су ваздушни удари на главни град Јемена од јутрос интензивирани.

Истовремено, јеменски побуњеници најављују да су спремни да изведу велику војну акцију и узврате на нападе Саудијске Арабије. Како је наведено, Хути планирају да затворе стратешки важан мореуза Баб ел Мандеб, поморске капије на Црвеном мору.

"Постоје потврђени извештаји о припремама тих снага да се затвори мореуз Баб ел Мандеб коришћењем пројектила земља-вода", рекли су неименовани јеменски извори за иранску агенцију Фарс.

Ти извори су навели да ће мета пројектила бити бродови који иду кроз Баб ел Мандеб, што показује намеру Сане да затвори пролаз.

Иначе, кроз мореуз Баб ел Мандеб одвија се више од 65 одсто светске трговине.

У међувремену, бивши председник Јемена Али Абдулах Салех позвао је на прекид ватре и предложио преговоре зараћених страна.

Салех је позвао на "тренутни" престанак војне интервенције коалиције заливских земаља предвођене Саудијској Арабијом и примирје шиитских побуњеника, преноси Бета.

Предложио је да преговори буду уз посредовање УН и да се одрже у Уједињеним Арапским Емиратима.

Од почетка бомбардовања погинуло је најмање 39 цивила, саопштили су данас званичници јеменског министарства здравља.

Дванаест жртава је страдало у нападу на војну базу северно од престонице Сане када су погођене и околне стамбене области, рекли су званичници министарства које контролишу побуњеници, преноси АФП.

Саудијски званичник је потврдио да је јеменски председник Абед Рабо Мансур Хади допутовао у Ријад на пропутовању за Египат, где ће као "легитимни председник" учествовати на дводневном самиту Арапске лиге.

То је од среде прва потврда где се Хади налази, наводи Би-Би-Си, преноси Танјуг.

Председник Јемена је званично тражио од Савета безбедности УН да "заустави агресију Хута" у складу са поглављем 7 Повеље УН.

Хади се за помоћ обратио и Арапској лиги, апелујући на њих да пошаљу војнике из "Полуострвског штита" (војне јединице држава у Персијском заливу) и да прогласе зону забрањеног лета изнад области под контролом Хута.

Ниједан покушај националног дијалога није успео, а зараћене стране се међусобно оптужују за сукоб.

Саудијске власти су почела ваздушне ударе по положајима Хута у Јемену у среду увече, у циљу "одбране легитимне владе председника Хадија", што је Иран одмах назвао "опасним" кораком.

Циљ операције назване "Одлучујућа олуја" је да се заштити легитимна влада у Јемену, а њу је тражио изабрани председник Јемена Хади.

САД су навеле да "пружају логистичку и безбедносну подршку" Ријаду, док је шиитска влада у Техерану захтевала хитну обуставу саудијских ваздушних удара, јер они нарушавају суверенитет Јемена.

Министарство спољних послова Марока најавило је да ће пружити логистичку, политичку и војну подршку Саудијцима у нападима на побуњенике, јавила је британска агенција. 

Ројтерс је раније пренео оцену неименованог саудијског извора да ће, да би се поново успоставио ред у Јемену, можда бити потребна копнена офанзива.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара