Читај ми!

Израел шпијунирао преговоре с Ираном?

Израел је шпијунирао нуклеарне преговоре иза затворених врата између светских сила и Ирана прошле године како би имао аргументе против могућег споразума, преносе израелски медији писање "Вол стрит журанала" који се позива на званичнике Беле куће. Изреал демантује наводе америчког листа.

Влада израелског премијера Бењамина Нетанијахуа наводно је тежила да добије информације о преговорима како би их искористила за лобирање у Конгресу САД-а против споразума, преноси Танјуг.

Уз шпијунирање преговора, Израел је "дошао до информација с поверљивих брифинга САД, од доушника и дипломатских контаката у Европи", наводи се у извештају листа Вол стрит журанал (Wall Street Jornal).

Израел је порекао директно шпијунирање америчке делгације, наводећи да су информације стигле на други начин, надгледањем иранских лидера и од европских званичника директно, посебно француских, наведено је на израелском новинском веб-сајту Yнет.

Бела кућа је открила операцију када су обавештајне агенције САД, шпијунирајући Израел "пресреле комуникације између израелских званичника са детаљима, за које у САД верују да могу да потекну само од неког ко има приступ поверљивим разговорима".

Међутим, администрацију председника САД Барака Обаме много више је бринуло што су те информације процуриле у Конгрес како би се омео потенцијални споразум.

"Једна је ствар да САД и Израел шпијунарају једно друго, а друга ствар је ако Израел краде тајне САД и представља их назад посланицима САД да подрије дипломатију САД", рекао је за Вол стрит журнал високи амерички званичник.

У извештају се цитирају израелски званичници, који кажу да су Нетанијаху и израелски амбасадор у САД Рон Дермер знали да ће такво мешање нанети штету односима с Белом кућом, али су одлучили да је то цена која се може толерисати.

Ипак показало се да је кампања удаљила демократе у Конгресу, чија је подршка била кључна да би се споразум блокирао.

У извештају се наводе разговори с више од десет актуелних и бивших дипломата, обавештајних званичника и посланика у САД и Израелу. Та земља је извештај о шпијунирању означила "крајње погрешним оптужбама".

"Држава Израел не шпијунира против САД нити других израелских савезника. Погрешне оптужбе јасно имају за циљ да подрију јаке везе између САД и Израела и безбедносних и обавештајних односа који делимо", рекао је високи звачник у кабинету израелског премијера за амерички лист.

Напетост између Нетанијахуа и Обаме је порасла након Нетанијахуовог недавног обраћања Конгресу у коме је критиковао споразум о коме се преговора. Нетанијахуа су у Конгрес позвали републиканци без знања Беле куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара