Читај ми!

Британски посланици траже јачање војних капацитета

Британија мора хитно да обнови своје одбрамбене капацитете за постављене након Хладног рата како би могла да одговори на растуће глобалне претње, укључујући и оне које долазе од Русије, упозорио је одбор британског парламента за одбрану.

Одбор који је задужен за трошкове и политику министарства одбране, навео је у извештају да су нуклеарни капацитети, тенкови, ратни бродови и авиони неопходни за одвраћање руског председника Владимира Путина, преноси Танјуг.

"Свет је опаснији и нестабилнији него што је икад био од краја Хладног рата", наводе посланици у извештају одбора, имајући у виду руску анексију Крима и велике територије које заузимају екстремисти Исламске државе и Боко Харама.

Одбор оцењује да тренутни британски војни капацитети нису довољни за промену овог окружења и да Британија мора да обнови своје конвенционалне капацитете урушене после краја Хладног рата.

Британски посланици сматрају и да је неопходно да Британија поштује обавезе према НАТО и издваја два одсто свог БДП на одбрану, али истичу да то "неће бити довољно", преноси Ројтерс.

У саопштењу се такође указује на слабост одбрамбених капацитета НАТО, наводећи да Русија може за 72 сата да размести 150.000 војника, док би Алијанси требало шест месеци да то уради.

Наиме, НАТО је недавно најавио формирање заједничких снага за брзо реаговање што би значило размештање 5.000 војника за 48 сати, али ова формација неће бити расположива до 2016. године, подсећа се у извештају.

Британски посланици такође указују да је тешко мобилисати "критичну масу" у ваздуху будући да се британско ваздухопловство свело са 33 на седам ескадрила, а морнарица је више него преполовљена од 1990. године.

Међутим, министар одбране Мајкл Фелон је одбацио извештај одбора, рекавши да је конзервативна влада Дејвида Камерона "запушила црну рупу" у војном буџету.

Британија има други највећи војни буџет у НАТО и највећи у ЕУ, истакао је Фелон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара