Читај ми!

Бридлав: Русија води информациони рат

Као део својих активности против Украјине, Русија води информациони рат, а Запад мора да се супротстави лажним причама које се шире друштвеним мрежама, сматра врховни командант снага НАТО-а у Европи амерички генерал Филип Бридлав.

Филип Бридлав позива Алијансу да се укључи у информациони рат. "Начин да се нападне лажна прича је да се лажна прича извуче на светлост дана и разоткрије", каже Бридлав, прeноси Танјуг.

Наводи да Запад мора да примени приступ брзог одговора у интернет комуникацијама, којим би се супротставио "лажним причама" Русије на друштвеним мрежама.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је почетком месеца да постоји велики број доступних метода у борби против кампање ширења информација које доводе у заблуду, али да се против пропаганде НАТО-а не може борити додатном пропагандом, преноси АП.

Душе: Румунски противракетни штит није претња Русији

Противракетни штит планиран за Румунију намењен је заштити чланица Алијансе од напада и не представља претњу Москви, поручују румунски званичници. 

Румунски министар одбране Мирче Душа истиче да је противракетни систем искључиво систем одбране и да не представља опасност за Русију. 

Реаговање румунских званичника уследило је након изјаве руског амбасадора у Данској Михаила Вањина, који је упозорио да би Москва могла да пошаље нуклеарне пројектиле на бродове те скандинавске земље, чланице НАТО-а, ако се она прикључи противракетном систему Алијансе.

Вањин: Данска ће бити претња Русији

Михаил Вањин истиче да Данци нису у потпуности схватили последице наставка реализације одлуке да се придруже програму НАТО-а, преноси Ројтерс

Данска је у августу пристала да се прикључи одбрамбеном систему НАТО-а, са најмање једном фрегатом са унапређеним капацитетима.

У атмосфери повећаних тензија између Москве и Запада поводом Украјине, НАТО је последњих месеци регистровао повећану активност руске морнарице и ваздушних снага у нордијском региону.

Према писању Јиландс-Постена НАТО нема у плану постављање ракета на тлу Данске, али је могуће да ће ракете да инсталира на Гренланду.

НАТО ракетни штит је, званично, намењен одбрани од потенцијалне ракетне претње из Ирана.

Међутим, у Москви наглашавају како се тиме поткопава руски систем нуклеарног одвраћања, јер би Запад добио могућност да обара руске ракете. 

"Данска би због свега тога могла да постане део претње Русији", истиче амбасадор Вањин и додаје да Русија поседује ракете које могу да пробију НАТО штит.

Дански министар иностраних послова Мартин Лидегард упозорава да су Вањинове изјаве неприхватљиве.

"Русија добро зна да систем ракетне одбране НАТО није уперен против ње", наглашава Лидегард.

Русија се оштро противи систему противваздушне одбране чије би базе требало да се налазе у Румунији и Пољској.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво