Читај ми!

Пољска купује ракетни систем "Патриот"?

Америчка војска је распоредила једну батерију противракетне одбране "Патриот" у близини Варшаве, у оквиру заједничких вежби са чланицом НАТО Пољском, а у светлу конфликта у суседној Украјини.

Пољска која је чланица НАТО од 1999. године, не поседује сопствени систем заштите од балистичких пројектила, подсетила је британска агенција Ројтерс, додајући да ће та земља у року од неколико седмица донети одлуку од кога ће купити тај систем пројектила средњег домета.

"Увек смо били пријатељи и савезници у протеклих 16 година", рекао је министар одбране Пољске Томаж Сјемонијак на данашњој конференцији за новинаре сa америчким амбасадором у Пољској.

"За то време, увек смо били на страни САД. Када нам то треба, САД су чврсто стајале на нашој страни", рекао је Сјемонијак.

"Овде смо да покажемо нашим пољским савезницима да америчке сигурносне гаранције Пољске у оквиру НАТО значе више од речи на папиру", рекао је амерички амбасадор у Пољској Стивен Мул.

Америчке снаге у Европи су раније ове седмице саопштиле да је циљ седмодневних вежби с пољском војском да се подржи савезник, да се демонстрира слобода кретања и одврати регионална агресија на источном крилу НАТО.

Батерија пројектила "Патриот" стигла је у Пољску са око 100 америчких војника и око 30 возила.

Одбрамбени систем је успостављен у војној бази удаљеној око 50 километара од Варшаве.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво