Читај ми!

Јемен, евакуација америчких војника због Ал Каиде

Војници САД евакуисани из ваздушне базе у Јемену, јер је Ал Каида заузела оближњи град. Шиитски побуњеници објавили позив за општу мобилизацију.

Група припадника америчке војске, укључујући командосе из Специјалних снага, напустила је ваздушну базу Ел Анад у близини града ел Хута, али за сада није познато да ли је евакуисана из Јемена, преноси Танјуг.

У ваздушној бази било је смештено око 100 припадника америчке војске и командоса Специјалних снага.

База ел-Анад, из које се повлаче војници, место је на којем амерички и европски војни саветници помажу Јемену у борби против локалног крила Ал Каиде, уз помоћ напада беспилотним летелицама и логистичком подршком.  

Јеменски огранак Ал Каиде, који САД сматрају најопаснијим делом те групе, заузео је у петак град Ел Хута.

Њихова офанзива уследила је пошто су шиитски побуњеници заузели престоницу и девет од 21 јеменске покрајине.

Побуњеници Хути позвали су на општу мобилизацију и офанзиву против државних тела које контролише председник Абед Рабо Мансур Хади, тренутно стациониран у јужном граду Адену.  

Позив за мобилизацију уследио је недуго пошто је председник Јемена одржао оштар говор против Хутија. То је било његово прво обраћање јавности, од како је прошлог месеца напустио главни град Сану и отишао у Аден.  

Аден је прогласио "привременом престоницом" и поручио лидеру побуњеника Абдел-Малику ел Хутију да престане да покушава да превари јеменски народ. 

Хади је владавину побуњеника у Сани и другим деловима Јемена окарактерисао као "државни удар против уставног легитимитета".

Оптужио је Иран да подржава побуњенике, што су они оповргли.

Хути под својом контролом држе Сану и девет од 21 јеменске провинције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се