Читај ми!

Најмање 45 мртвих у Сирији, УН осуђују напад

Најмање 45 људи погинуло је у самоубилачком нападу на Курде на североистоку Сирије. Генерални секретар УН Бан Кимун осудио је нападе у којима је погинуло и рањено на десетине Курда који су славили Курдску нову годину.

У нападу бомбаша- самоубице погинуло је најмање 45 особа који су славили Нову годину у провинцији Хасакех, док је више десетина људи рањено у експлозији на другој новогодишњој прослави, преноси Танјуг. Међу погинулима је и петоро деце.

Већина особа које су биле у критичном стању преминула", навела је Сиријска опсерваторија за људска права.

За сада нико није преузео одговорност за ове нападе, али је Рами Абдел Рахман из Опсерваторије навео да иза напада стоји екстремна џихадистичка организација Исламска држава.

Две бомбе су експлодирале док су припадници курдске мањине у Сирији славили Новруз или Курдску нову годину у Хасакеху, главном граду истоимене провинције на североистоку Сирије.

Према тврдњама Сиријске опсерваторије, две експлозије су биле удаљене неколико стотина метара једна од друге.

У саопштењу објављеном после напада генерални секретар УН Бан Кимун је рекао да је према првим извештајима, у два одвојена бомбашка напада убијено је и рањено 100 људи, укључујући жене и децу.

"Ови гнусни напади догодили су се за време празника када се курдске заједнице окупљају и деле наде за предстојећу годину", додао је Бан.

Хасакех је стратешки важна провинција близу сиријских граница са Ираком и Турском, а Исламска држава контролише неколико делова те провинције, док курске Народне заштитне јединице држе њен истоимени главни град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво