Читај ми!

Амбасадор Северне Кореје: Имамо нуклеарно оружје

Севернокорејски амбасадор у Великој Британији Хјун Хак Бонг изјавио је да је та земља развила нуклеарне пројектиле и да је спремна да их употреби у било које време.

Хјун Хак Бонг је у недавном интервјуу британској телевизији Скај њуз рекао да би његова влада употребила пројектиле у случају да мора да одговори на нуклеарни напад САД, преноси Танјуг.

На питање да ли је Северна Кореја сада способна да лансира нуклеарне пројектиле, Бонг је рекао "У било које доба. Било које. Да", пренео је АП.

"Уколико нас САД нападну, ми ћемо узвратити", рекао је севернокорејски амбасадор.

На питање да ли би Северна Кореја испалила нуклеарне пројектиле само као одговор, Бонг је рекао да је његов народ мирољубив, да не жели рат, али да га се не плаши и да је то и политика владе његове земље.

Сматра се да Северна Кореја, пренео је АП, има неколико нуклеарних бомби и да је извела три нуклеарне пробе од 2006. године.

Стручњаци су, међутим, подељени око тога да ли су у тој земљи усвојили технологију потребну да се борбене главе сместе на пројектиле.

Институт за науку и међународну безбедност у Вашингтону недавно је проценио да Северна Кореја сада има између 10 и 16 комада нуклеарног оружја, од којих су неки засновани на плутонијуму, а неки на уранијуму.

Институт је закључио да Северна Кореја има оружја на основу плутинијума довољно мале величине да се постави на пројектиле средњег домета и на интерконтиненталне пројектиле.

Уједињене нације су завеле санкције Северној Кореји због њеног нуклеарног и ракетног програма, наводи АП.

Севернокорејски амбасадор у Британији је дао изјаву док Јужна Кореја и САД спроводе заједничке војне вежбе за које Пјонгјанг каже да су усмерене на припрему за свргавање севернокорејске владе.

Сеул и Вашингтон кажу да су вежбе искључиво дефанзивне.

У Јужној Кореји САД имају око 28.500 војника, с циљем да одврате Северну Кореју од могуће агресије, пренела је америчка агенција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво