Читај ми!

Баук преписивања кружи Индијом

У средњим школама на истоку Индије заведено је својеврсно ванредно стање, због масовног преписивања на завршним испитима, због чега је протекле недеље око хиљаду ученика избачено из школе. Докази о варању пред очима надзорног особља преплавили су друштвене мреже.

Док средњошколци у индијској држави Бихар полажу матуру, родбина и пријатељи ученика, кроз прозор, дотурају тачне одговоре, најчешће у виду авиончића од папира. За милионе сиромашних становника матура је "бити-или-не бити" тест који би могао из корена да им промени живот, па су многи спремни на све.

Управо је десетак ученика ухваћено у преписивању и они су избачени из школе, каже просветни инспектор Кајум Ансари.

У држави Бихар сваке године матуру полаже милион и 400 хиљада ученика. Снимци варања на испиту преплавили су интернет и изазвали подсмех, али и озбиљну забринутост због лошег и корумпираног образовног система у тој сиромашној држави. Локална власт признаје да је немоћна.

Министар образовања индијске државе Бихару Прашант Кумар Шахи напомње да у просеку четири до пет особа помаже једном ученику да на непоштен начин положи испит.

"То је укупно шест до милиона људи. Да ли је само влада одговорна за контролу толиког броја људи? Немогуће је спречити варање ако родитељи подстичу децу да то чине", правда се министар.

Полиција обезбеђује школе током испитног рока, али не може да употреби силу против родитеља ученика, а на многим местима је приморана да се повуче пред масом. Локалну владу оптужују да је запослила више од 400.000 наставника, не проверавајући им компетентност, па су многи од њих накнадно пали на тесту, одговарајући на питања за пети разред основне школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво