Читај ми!

Нови Зеланд се извинио Маорима за прошле злочине

Влада из Велингтона извинила се за прошле злочине маорском племену Тухое са Новог Зеланда. Маори су 150 година пошто им је земља отета, куће спаљене, а многи побијени, добили и одштету од 170 милиона долара.

Племену Тухое дозвољено је и да управљају националним парком, који они називају домом, преноси Бета.

Прошлогодишњи споразум је један од десетак који је влада до сада потписала са маорским племенима у оквиру процеса вредног више милијарди долара, јавља АП.

УН су у извештају описале овај процес као несавршен али, упркос томе, "један од најважнијих примера на свету како се треба понашати према историјским и текућим неправдама према домороцима".

Новац који су добили Маори претворио је нека од њихових племена у моћне економске играче, и подстакао већи културни развој.

Тамити Кругер, који је предводио преговоре са Владом у име племена Тухое, рекао је да старији чланови племена нису веровали да ће бити живи када им се врати родна земља.

Споразуми су резултат легалних тужби племена против владе због кршења оснивачког документа нације, такозваног "Ваитанги споразума".

Према споразуму из 1840. суверенитет над Новим Зеландом предат је Британцима, а Маорима су гарантована одређена права над њиховом традиционалном земљом и ловиштима.

Убрзо по потписивању споразума, конфликти између Маора и белих досељеника о власништву над земљом ескалирали су у рат, у којем је убијено стотине маорских ратника и британских војника.

Новозеландска влада је тек пре четврт века почела да разматра маорске тужбе и да се извињава за прошле акције.

Новозеландски маорски министар за развој Уруроа Флавел рекао је да споразуми нису само исправили неправде, већ су и подигли маорско самопоуздање и допринели залечењу генерацијске мржње између племена и власти.

До сада су постигнута 72 споразума, а влада се нада да ће се и последњи потписати до 2017.

Маори имају већу стопу хапшења од просека, 12 одсто њих је незапослено, у односу на четири одсто белих Новозеланђана. Број Маора који су, међутим, дипломирали повећао се за 56 одсто између 2006. и 2013.

Међутим, нису сва племена паметно искористила новац од споразума са владом.

Мало племе Нгати Тама изгубило је скоро целу суму од 14,5 милиона новозеландских долара због лоших инвестиција у компанију за компјутерске софтвере и риболовачки туризам. Они неће добити поново новац.

Племе Ваикато-Таинуи, прво велико племе које се нагодило са владом и прихватило 170 милиона долара 1995, имало је почетни дебакл, али сада се много строже управља новцем, каже извршна шефица племена Пареквахија Маклин.

Ово племе сваке године дистрибуира милионе долара сваком од својих 56.000 чланова за образовање, здравље и културне активности, рекла је Маклин.

И племе Нгаи Таху успело је да повећа својих првобитних 170 милиона долара из споразума са владом на више од милијарду, захваљујући инвестицијама у здравствену негу, некретнине, фарме и рибарска ловишта.

Нагодбе са Маорима до сада су Нови Зеланд коштале 1,6 милијарди долара, а како влада предвиђа, та сума би могла да достигне и три милијарде.

Влада још треба да постигне договор са Нгапухима, највећим племеном у земљи које броји 126.000 људи. То је истовремено и најкомпликованији споразум до сада, јер има много области о којима се преговара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара