Читај ми!

Протест против абортуса у Шпанији

Хиљаде Шпанаца прошетало улицама Мадрида упозоравајући владу да би њена одлука да одустане од планова да се женама ограничи право на абортус, могла да је кошта гласова конзервативаца на општим изборима ове године.

Машући белим заставама, демонстранти свих годишта, који су аутобусима дошли из градова широм Шпаније, окупили су се близу улаза у парк Ретиро, преноси Танјуг.

Узвикивали су "Сваки живот је важан!", пренео је АФП.

Козервативна Народна партија (ПП) премијера Маријана Рахоја обећала је пре него што је изабран 2011. да ће пооштрити закон о абортусу, али је прошлог септембра од тог плана одустала због неслагања у самој странци.

Реформом, жене више не би имале право да слободно бирају абортус до 14 недеља трудноће, што је стандард у већини земаља Европе.

Одустајање владе од планова разгневило је католичке и друге групе које стоје иза организације данашњег скупа, навела је француска агенција.

Рахојева влада предложила је прошлог месеца нову реформу којом би девојке старости 16 и 17 година биле у обавези да добију сагласност родитеља за абортус.

То, међутим, није успело да умири активисте који сматрају такву меру недовољном.

Неки од гласача запретили су да ће казнити Рахоја на општим изборима планираним за новембар, тако што ће подршку уместо ПП дати странкама попут десничарског покрета "Вокс" који се одвојио од владајуће странке 2014.

ПП је преузела власт од Социјалиста на изборима 2011. у јеку економске кризе, али се изборна слика у Шпанији од тада променила.

Алтернативне странке попут левичарског Подемоса и странке десног центра Кјудаданос бележе раст популарности према анкетама јавног мњења протеклих месеци, узимајући ПП и Социјалистима њихов удео у бирачком телу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се