Читај ми!

САД не жели руске авионе над Вијетнамом

САД су позвале Вијетнам да забрани руским војним авионима да узимају гориво код кључне вијетнмске базе Кам Ран, уз образложење да то може подићи напетост у азијско-пацифичком региону, саопштио је Стејт департмент.

То би могло да утиче на затегнутост односа између Ханоја и Вашингтона, који су у успону. Представници САД су реклу да је Русија у последњих неколико месеци појачала своје ваздушне патроле изнад Јапана и Јужне Кореје, све до калифорнијске обале и америчке територије Гуам.

Стејт департмент је навео да је свестан да споразум дозвољава Русији да своје авионе допуњавају горивом од залива Кам Ран, где је била америчка база током вијетнамског рата, преноси АП.

Мада америчка страна истиче да САД поштују вијетнамско право на споразуме са другим земљама, ипак је позвала представнике Вијетнама да осигурају да Русија неће користити свој приступ "да обављају послове који би могли подићи тензије у региону."

Портпарол у амбасади Вијетнама у Вашингтону није одмах одговорио на захтев за коментар. Вијетнам је, како се наводи, желео ближе односе са САД, да би се супротставио Кини, са којом има територијалних спорова у Јужном кинеском мору.

Обамина адмниситрација је у октобру укинула забрану продаје оружја Вијетнаму, а проше недеље, амерички амбасадор у Ханоју је најавио да ће шеф владајуће комуистичке партије Нгујен Пху Тронг , посетити Вашингтон ове годионе.

Вијетнам пажљиво одмерава своје стратешке односе, одржавајући везе са оба своја велика суседа - Кином и Русијом.

Лука у заливу Кам Ран служила је као главна база совјестке морнарице, после вијетнамског рата, а Русија је своје присуство задржала све до 2002. године. Тада је Вијетнам надоградио базу, нудећи је као место за одржавање страних бродова и подморница.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се