Читај ми!

Посматрачи ОЕБС-а у Украјини још годину дана

Мандат посматрачке мисије OЕБС-a у Украјини продужен је за годину дана, а број посматрача биће скоро удвостручен, саопштено је из те међународне организације.

"Одлуку су данас донеле земље чланице ОЕБС. У складу са тим, мисија сада може да повећа број посматрача скоро на 1.000", рекла је портпаролка Организације за европску безбедност и сарадњу Мерсиха Поџић, преноси Танјуг.

Како је навела, ОЕБС тренутно у Украјини има око 470 посматрача на терену.

Према њеним речима, продужен је и мандат мисије до 31. марта 2016. године, пренео је АФП.

Одлуку о продужењу мандата посматрачке мисије ОЕБС-a поздравио је председавајући те организације и српски министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је додао да се то мора искористити ако се жели постићи циљ коме сви теже, а то је крај непријатељстава, повлачење тешког наоружања и јачање националног дијалога што води нормализацији ситуације и бољем животу свих који су угрожени конфликтом, наводи се у саопштењу ОЕБС-а достављеном Танјугу.

Раније данас, представници Луганске Народне Републике (ЛНР) отпужили суе украјинске снаге да крше прекид ватре употребом тешког оружја, тврдећи да су оне повукле само око 80 одсто тешког наоружања које је, према споразуму из Минска, већ требало да буде у потпуности повучено.

"Повукли су око 80 одсто оружја. Али 20 одсто се и даље налази на ранијим положајима и изгледа да не планирају да га повуку. Ми то знамо и о томе обавештавамо ОЕБС, рекао је лидер ЛНР Игор Плотницки.

Плотницки је напоменуо да је украјинска страна преместила своју најбољу артиљерију коју има на фронту, преноси Тас.

"Они су повукли само опрему коју треба поправити, најстарије и најуочљивије оружје, а остатак је и даље на месту на коме се одвијају борбе", додао је Плотницки.

И изасланик ЛПР у Контакт групи за Украјину Владислав Дејнего изјавио да украјинске снаге крше прекид ватре употребом тешког наоружања.

"Ми смо до почетка марта окончали повлачење оружја према плану. Међутим није потврђено да је Украјина учинила исто. Украјинска страна је изнела низ контрадикторних саопштења о томе која доводе у питање читав процес", навео је Дејнего.

Према његовим речима, Кијев је требало да повуче сво оружје до 7. марта, али и после тог датума је забележна употреба тешког наоружања, тачније 9. и 11. марта.

Русија шаље још два конвоја помоћи

Заменик руског министра за ванредне ситуације Владимир Степанов рекао је да ће Москва послати у регион Донбаса, на исток Украјине, још два конвоја хуманитарне помоћи.

Према његовим речима 19. конвој хуманитарне помоћи биће послат 19. марта, а 20. конвој са хуманитарном помоћи 26. марта.

До сада је Русија упутила у Украјину 18 конвоја са више од 24 тоне хауманитарне помоћи у региона Доњецка и Луганска.

На исток Украјине углавном су слате неопходне животне намирнице и лекови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се