Читај ми!

Саудијски "Џулијан Асанж" се вратио на Твитер

У Саудијској Арабији, земљи у којој се свака критика на рачун краљевске породице или верских институција строго кажњава, један твитераш, чији идентитет није познат, наставља да указује на корупцију саудијске краљевске породице.

Овај саудијски "Џулијан Асанж", како га многи зову, користи налог на друштвеној мрежи Твитер за објављивање поверљивих докумената о корупцији међу члановима владајуће династије, укључујући и садашњег краља и престолонаследника, преноси Би-Би-Си.

Налог, који је отворио у јулу 2011. године, неколико месеци по избијању Арапског пролећа, недавно је компанија "Твитер" блокирала из непознатих разлога, али се он поново вратио на ту друштвену мрежу где има 1,7 милиона пратилаца.

"У почетку сам се ослањао на сопствене изворе информација, а сада су, када сам изградио кредибилитет, многи од оних који страхују за будућност земље ступили у контакт са мном како би ми проследили поверљива документа", рекао је тај узбуњивач у разговору са новинарем који је ступио са њим у контакт преко Твитер налога.

"Такође, имам сопствене изворе унутар владајуће породице, краљевског суда и у свакој провинцији, као и безбедносном сектору, обавештајној служби, чак и у религијским властима", навео је он.

На питање зашто би људи веровали у његове постове, твитераш одговара да он никога није морао да моли да му верује.

"Велики број ствари које објавим се обистине, понекад објавим и документ као доказ и успео сам да стекнем кредибилитет због тога", каже он.

Мисија му је, како истиче, да укаже на корупцију, неправду и лицемерје.

"Активисти онда користе сазнања која им ја обезбедим да убеде људе да предузму акцију у правцу реформи, а ја такође користим свој кредибилитет и број пратилаца да објавим позитивне активности људи који се залажу за реформу", објашњава тај твитераш.

Додаје да се не боји откривања свог идентитета и негира политичку повезаност са Муслиманским братством.

"Не плашим се, не зато што сам предузео мере предострожности, већ зато што сам сигуран да влада зна ко сам, али не желе да открију мој идентитет из страха од избијања скандала", уверен је тај твитераш.

Власти Саудијске Арабије су на основу закона о коришћењу интернета осудиле на затворску казну неколико активиста за људска права, тврди организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч".

Би-Би-Си подсећа и да је верска полиција 2014. године угасила више од 10.000 Твитер налога због наводног непоштовања религије и етике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара