Читај ми!

Бомбашки напади у Ираку, 10 мртвих

Најмање 10 људи је погинуло, а 30 рањено у нападу Исламске државе на град Рамади на западу Ирака. Екстремисти су извели седам симултаних експлозија аутомобила бомби.

Полицијски мајор Мустафа Самир каже да је Исламска држава око седам ујутро покренула седам напада са бомбашима самоубицама који су возили 'хамвије' на подручју Хавза, Малаба, Тоја, Албу Фараџа и Албу Ејта, преноси Танјуг.

Међу бомбашима самоубицама били су један Белгијанац, један Сиријац и један екстремиста са Кавказа, објављено је на налозима на друштвеним мрежама који подржавају Исламску државу.

Након експлозије аутомобила бомби, на више подручја дошло је до сукоба, а гранате су испаљене на седиште провинцијског већа, преноси АФП.

Ирачка влада се месецима бори против екстремиста Исламске државе који контролишу већину четврти на ободу града и редовно нападају снаге безбедности у централним деловима.

Курдски званичници и активисти наводе да су џихадисти покренули офанзиву чија је мета град Рас ел Ајн на сиријско-турској граници, претежно насељен Курдима.

Портпарол странке Демократске уније сиријских Курда Наваф Халил описује да је напад на град у коме живи око 50.000 људи био "широких размера и снажан".

Директор Сиријске опсерваторије за људска права Рами Абдулрахман каже да у нападу учествује више од хиљаду бораца Исламске државе. Џихадисти су већ освојили једно село, 30 километара западно од Рас ел Ајна.

Офанзива Исламске државе подсећа на неуспели напад џихадиста на курдски град Кобане.

Курдски борци потпомогнути ваздушним ударима коалиционих снага одбили су напад Исламске државе у јануару, четири месеца након жестоких борби које су Кобане оставиле у рушевинама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво