Читај ми!

Штајнмајер будући председник Немачке?

Актуелни шеф немачке дипломатије, социјалдемократа Франк Валтер Штајнмајер, могао би бити нови шеф државе и наследник актуелног председника Немачке Јоахима Гаука.

О кандидатури Франк Валтер Штајнмајер спекулише се и у Берлину и у Бриселу, преноси Танјуг.

"На пролеће 2017. године истиче Гауков мандат. Да ли ће се Гаук још једном кандидовати? Ако би било по социјалдемократама, њега би могао да наследи Штајнмајер. Нови шеф дипломатије би се већ могао наћи", пише магазин Фокус.

У том случају, како се наводи, председник Европског парламента Мартин Шулц могао би постати нови шеф немачке дипломатије.

Преседник Немачке, по Уставу из 1949. године, мора бити Немац са правом гласа и то старији од 40 година. Он има право на највише два мандата по пет година, нема врховну команду над оружаним снагама и на челу земље је протоколарно, као Уставни орган који представља државу "код куће" и у иностранству, пишу немачки медији.

У Немачкој се шеф државе не "исцрпљује" у дневно-политичким темама и, заправо, има улогу неке врсте арбитра, чија се реч веома уважава.

Немачка бира индиректно и канцелара и председника државе, али се у немачкој јавности све чешће чују гласови и жеља да се шеф државе бира директно.

Председник се бира у Савезној скупштини, Уставном органу земље, који се састаје само једном у пет година и то ради избора шефа државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво