Русија: Оружје у свемиру би поткопало глобалну стабилност

Распоређивање оружја у свемиру се мора забранити, пошто би се на мети напада из Земљине орбите потенцијално могла наћи било која земља у свету у било ком тренутку, упозорила је руска делегација на Конференцији о разоружању у Женеви.

Оружје распоређено у свемиру нарушило би глобалну стабилност, а опасност расте "у светлу научног и технолошког развоја", рекао је неименовани руски представник, јавља Тас, преноси Танјуг.

Говорећи на пленарној седници о спречавању трке у наоружању у космосу, руска делегација је скренула пажњу на нацрт споразума који су Русија и Кина предложиле прошле године, наводи Раша тудеј.

"То није готов рецепт, већ пре позив да заједно радимо на његовом будућем развоју", истакла је делегација Русије, указавши да је важно искористити време када у свемиру нема оружја да се отпочне са суштинским радом на том тексту.

Истовремено, руска делегација је истакла да је приоритет следити глобалне политичке иницијативе којима се земље позивају да не распоређују оружје у свемиру, у смислу "добровољних политичких обећања који ће потврдити мирнодопску природу космичких активности земаља".

Спречавање распоређивања оружја у орбити је важан циљ руске спољне политике, подсећа РТ и наводи да Русија промовише бројне иницијативе у том циљу, а један од таквих пројеката је нацрт резолуције који је представљен на Генералној скупштини УН.

Једна од тачака обухваћених нацртом резолуције је расправа о том питању на Конференцији о разоружању у Женеви, како би се израдио и усвојио обавезујући међународни споразум о превенцији распоређивања оружја у свемиру.

Ту иницијативу су најпре предложиле Русија и Кина 2008. године, а касније је допуњени руско-кинески предлог поднет на Конференцији о разоружању, у јуну 2014. године.

Неке космичке активности регулисане су међународном регулативом о закону о космосу, као и низом споразума о нуклеарном разоружању и забранама нуклеарних проба.

Међутим, тим правним оквиром нису обухваћени сви типови оружја, закључује руски канал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво