Читај ми!

Четири године од земљотреса у Јапану

Разорни земљотрес и цунами, који су пре четири године погодили Јапан, однели су хиљаде живота и изазвали нуклеарну кризу. Трагедија је оставила видљиве последице по ову земљу. Више од 2.500 људи и даље се води као нестало.

Јапан је пре четири године погодио подводни земљотрес јачине девет степени по Рихтеровој скали, преноси Танјуг.

Комеморативне церемоније одржавају се у мањим места и градовима у околини зоне која се нашла на удару природне непогоде. У Токију ће цар Акихито и царица Мичико одати пошту жртвама најгоре несреће која је задесила Јапан у послератним годинама.

Потрес огромне јачине покренуо је џиновски водени талас који је кренуо ка обали. У року од неколико минута разорене су читаве заједнице, а бројне породице су се утопиле.

У несрећи је погинуло 15.891 људи, а и данас се проналазе остаци људских тела. Хиљаде људи и даље трага за остацима својих најмилијих, наводи АФП.

Цунами је изазвао и нуклеарну катастрофу у постројењу Фукушима, која је и даље велика брига за Јапан. Оштећена централа је нестабилна, а компликован процес њеног расходовања ће, како се очекује, трајати деценијама.

И даље постоје страхови у вези са последицама које би по здравље могло да има изливање радиоактивне воде из Фукушиме.

Влада је након катастрофе обећала милијарде долара помоћи за обнову - напредак у погођеним регионима је спор, а неке заједнице су "градови духова". Хиљаде расељених живе у тешким условима.

Према подацима којима располаже Влада, и даље је расељено скоро 230.000 људи, од којих 80.000 живе у привременим склоништима.

Премијер Шинзо Абе обећао је да ће Влада помоћи жртвама катастрофе и пружити им најбољу могућу подршку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво