Читај ми!

Потврђена ослобађајућа пресуда Берлусконију

Италијански Касациони суд, највиши суд те земље, потврдио је ослобађајућу пресуду Силвију Берлусконију по оптужби да је плаћао за секс малолетној плесачици, а потом злоупотребио свој тадашњи премијерски положај да то прикрије.

После деветосатног већања, судије су донеле овакву одлуку, која омогућава Берлусконију –милијардеру и медијском магнату – да задржи значајну улогу у италијанској политици, јавља АФП, преноси Танјуг.

Берлускони (78) је 2013. осуђен, али је на основу жалбе пресуда укинута годину дана касније.

На укидање пресуде на седам година затвора и доживотну забрану бављења јавним послом жалио се тужилац Едуардо Скардаћоне, који је на јучерашњем саслушању рекао како Берлускони има "апетит змаја" према тинејџеркама и како се због његових објашњења овог случаја "достојних филмова Мела Брукса" цео свет Италији смеје иза леђа.

Берлускони је негирао како је платио за секс 17-годишњој мароканској плесачици Карими ел Махруг (која је касније ухапшена због крађе), већ је само покушао да јој помогне, јер је мислио како је она нећака тадашњег египатског председника Хоснија Мубарака.

Сматра се да ће, захваљујући потврђивању ослобађајуће пресуде, Берлускони сигурно предводити опозицију кључним политичким реформама за које италијански премијер Матео Ренци настоји да добије одобрење парламента.

Премијер Ренци се ослањао на подршку Берлусконија да би "прогурао" кроз парламент реформе радног законoдавства прошле године. Њихов савез се, међутим, урушио прошлог месеца када је Ренци успешно подржао кандидата за председника Италије Серђа Матарелу, Берлусконијевог противника.

Берлусконија би, иначе, могло да очекује ново суђење поводом оптужби да је многим младим женама, које су похађале његове чувене соарее, платио да лажно сведоче у његову корист.

Такође је у изгледу и суђење по оптужби да је једном сенатору 2006. платио три милиона евра да би се придружио његовој странци и тако дестабилизовао тадашњу владу левог центра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво