Читај ми!

Шведска не обнавља војну сарадњу са Саудијском Арабијом

Шведска неће обновити споразум о војној сарадњи са Саудијском Арабијом због све веће забринутости око питања поштовања људских права у тој земљи, саопштио је шведски премијер Стефан Лефвен у једној радио емисији.

Споразум о војној сарадњи две земље потписан је 2005. године, преноси АФП.

Јуче је шведска министарка спољних послова Маргот Валстрем оптужила Саудијску Арабију да је блокирала њен говор на састанку Арапске лиге.

Саудијска Арабија је, међу незападним земљама, трећи најзначајнији увозник шведског оружја.

У прошлој години вредност војне опреме коју су Саудијци купили од Шведске је достигла 338 милиона шведских круна односно 37 милиона евра.

Нови споразум о војној сарадњи између Шведске и Саудијске Арабије је требало да буде потписан у мају на период од још пет година.

Његово обнављање се, међутим, нашло на удару Лефвенових социјадемократа, а њихови коалициони партнери из странке Зелених се такође томе категорички противе.

Валстремова је ретко коментарисала прилике у Саудијској Арабији, али је у јануару осудила третман према саудијском блогеру Раифу Бадавију, осуђеном на 1.000 удараца бичем и 10 година затвора због наводног вређања ислама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се