Читај ми!

Јапан и последице катастрофе, борба која траје

Четири године након великог цунамија и нуклеарне несреће у региону Тохоку, локално становништво и цео Јапан још увек пате од последица катастрофе која је однела близу 20.000 живота.

Пре четири године, на четрдесет километара од обале североисточног Јапана, један од најснажнијих земљотреса до сада, подигао је морско дно и проузроковао цунами висине између 15 и 40 метара, који је разорио насеља 800 километара дуж обале острва Хоншу.

У настрадалим областима (префектуре Ивати, Мијаге и Фукушима), саобраћајна мрежа, школе, болнице и фабрике су изграђене, али се у привременом смештају још увек налази више од 200.000 интерно расељених лица.

Нови трајни објекти нису изграђени због тешкоћа са одређивањем локације за нова насеља, откупом земље и финансирањем. У префектури Фукушима повратак за велики број становника није могућ због опасности од дугорочног излагања радијацији.

До одлива становништва долази и због тога што привреда, нарочито рибарство и ратарство, још увек не функционише на старом нивоу.

Префектура Фукушима је директно била изложена контаминацији радиоактивним супстанцама из разорене нуклеарне централе. Чак 119.000 становника те префектуре још увек због ризика по здравље не може да се врати у своје домове.

Рибари и ратари и даље трпе велике губитке због уверења да храна из региона Тохоку није безбедна због контаминације земљишта и морске воде.

Контроверзе у Фукушими

Неколико изливања радијације из разорене нуклеарне централе "Фукушима 1" нарушили су поверење јавности у оператера те централе.

Током операције уклањања истрошеног нуклеарног горива на врху реактора 1, дошло је до ослобађања радиоактивних супстанци које су доспеле на поља пиринча. До тог сазнања су дошли сами ратари захваљујући редовним мерењем радијације након жетве, али, ипак, са шест месеци закашњења.

Новија афера у вези са нуклеарком "Фукушима 1" јесте она у којој је фирма из префектуре Аићи, због недостатка људства, на рад у нуклеарку упутила петнаестогодишњег дечака, коме су рекли да крије своје годиште. Рад у условима повишене радијације, забрањен је деци јер су осетљивија на последице изложености радиоактивним супстанцама од одраслих.

Ипак, радници у "Фукушими 1" остварили су прве веће успехе, као што је потпуно уклањање нуклеарног горива из најмање оштећеног реактора, као и деконтаминација ауто-пута кроз Фукушиму.

Ипак, почетак радова на изношењу великих количина искоришћеног горива из базена на крововима и из језгара најтеже оштећених реактора одложен је за четири, односно десет година.

Проблем одлагања и пречишћавања десетина хиљада тона радиоактивне воде која се сваке године таложи као нуспродукт хлађења реактора и даље остаје највећи краткорочни задатак када је у питању рашчишћавање круга уништене нуклеарне централе.

Нада у боље сутра

Локалне власти се надају да би оживљавању економије могао да помогне већи прилив домаћих и страних туриста.

У последње три године број страних посетилаца у Јапану порастао је са осам на 13 милиона годишње захваљујући либерализацији визног режима.

Светска здравствена организација је 2013. године урадила процену ризика по којој ће утицај изливања радиоактивних супстанци из централе "Фукушима 1" на здравље становништва бити врло мали и географски ограничен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво