Читај ми!

Фалсификати пармезана "односе" Италији четири милијарде евра

Производња сира пармезана у кризи због повећаног броја лажних примерака на европском тржишту. Процењује се да би због тога италијанска привреда могла да изгуби и до четири милијарде евра. Паду продаје највише се радују Французи, јер верују да је то шанса за њихов камамбер.

Произвођачи кажу да је пармезан опстао упркос разорном земљотресу 2012. године који је погодио регион Емилија Ромања, али додају да нелојална конкуренција последњих месеци све више угрожава производњу њиховог сира. 

Узнемирени због ситуације на тржишту произвођачи пармезана су пристали и на то да почетком године смање цене сира са 9.12 евра на 7.31 евро по килограму, али ни то није помогло, преноси Ле Монд.

Зато су мали привредници из Парме и Болоње прошле недеље изашли на улице изнервирани нелојалном конкуренцијом која производи лажне пармезане широм света.

Произвођачи су током демонстрација у центру Болоње изложили неколико фалсификованих сирева, и напоменули да се упркос томе у свету произведе 300.000 тона лажног пармезана насупрот 295.000 тона колико Италијани успеју произведу за годину дана.

Извоз овог италијанског гастрономског драгуља, како пармезан често називају, пао је за десет посто, а све чешће се затварају и мали производни погони у Парми, Модени и Болоњи.

Све то би, кажу економисти, могло да кошта италијанску привреду и до четири милијарде евра.

Италијани понављају да су овај бренд заштитили на европском тржишту још 1996. године и упозоравају купце да сир, поштујући обавезујућу спецификацију за производњу, мора да садржи ознаку географског порекла.

Паду продаје пармезана највише се радују комшије. Французи верују да њихов камамбер сада има веће шансе за освајање европског тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара