Читај ми!

Први протест покрета Пегида у Британији

Антиисламистички покрет "Патриотски Европљани против исламизације Запада" (Пегида), који је настао у Немачкој, одржао је данас прве демонстрације на британском тлу. Протест у Њукаслу, којем је присуствовало око 400 људи, протекао је мирно. Одржан и контрамитинг, који је окупио око 2.000 људи. Британска полиција наводи да је ухапшено пет особа.

Британска полиција није прецизирала на којем скупу су учествовале приведене особе, али је навела да су оба окупљања завршена без инцидената, преноси Бета.

Контрамитинг против скупа Пегиде у Њукаслу, окупио је 2.000 људи, наводи извештач Ројтерса.

На контрамитингу су учествовали левичарски посланик Џорџ Галовеј и глумац Расел Бренд.

Приметно је било појачано присуство полиције због оба протеста, а њихови учесници су држани раздвојени.

Иако је огранак Пегиде у Британији мало заступљен у државним медијима, Фејсбук страница тог покрета у Уједињеном Краљевству има више од 17.000 "лајкова".

Више од 800 људи изјаснило се на тој друштвеној мрежи да ће присуствовати протесту у Њукаслу, на североистоку Енглеске, пренео је АФП.

Покрет који се, како наводи, противи "исламизацији" Европе, извео је 25.000 људи на протестне скупове у Немачкој прошлог месеца.

Протести инспирисани овим покретом одржани су и у Аустрији и Шведској, у мањем броју, а пратили су их контрамитинзи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво