САД и Куба настављају дијалог

САД и Куба су саопштиле да су оствариле напредак у нормализацији дипломатских односа, истичући да ће неке од највећих препрека бити решене у наредним седмицама.

Након друге рунде разговора америчких и кубанских званичника, који су одржани јуче у Вашигтону, дипломате двеју земаља говориле су позитивно о испуњавању обећања које су дали председници Барак Обама и Раул Кастро у децембру, на поновном отварању амбасада, преноси Танјуг.

САД су изразиле наду да ће договор бити постигнут до самита лидера Северне и Јужне Америке у априлу, коме би требало да присуствују Обама и Кастро, пренео је АП.

"Остварили смо значајан напредак", рекла је изасланица Стејт департмента за Латинску Америку Роберта Џејкобсон.

Њена колегиница са Кубе Јозефина Видал рекла је да је добила уверења да ће САД радити на уклањању две највеће препреке, које су присуство Кубе на америчкој листи држава спонозора тероризма и немогућност те државе да обавља нормалне банкарске трансакције у САД.

Видал је изразила уверење да ће напредак на оба питања бити остварен "у наредним седмицама".

На конференцији за новинаре раније у току дана са либеријском председницом Елен Џонсон Сирлиф, државни секретар САД Џон Кери је рекао да је став америчке владе да су разговори о поновном отварању амбасада технички и да се разликују од процене САД о политици Кубе према тероризму.

Уколико Стејт департмент препоручи скидање Кубе са листе и Обама пошаље такву одлуку у Конгрес, на њу би се могло чекати 45 дана. То чини практично немогућим отварање амбасада у Хавани и Вашингтону пре самита у Панами 10. и 11. априла, уколико Куба остане при свом ставу.

Куба врши притисак на САД да је пре званичног обнављања дипломатских веза уклоне са листе земаља које спонзоришу тероризам, на коју је стављена 1982. када је помагала комунистичке побуне током Хладног рата.

Две земље немају дипломатске односе од 1961. године.  Иако су САД ублажиле нека ограничења у погледу трговине и путовања, економски ембарго Куби и даље је на снази.

Разговори у Вашингтону одржани су после прве рунде у Хавани, прошлог месеца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво