Читај ми!

Убиство Њемцова, политичка провокација или политичко убиство

У току је истрага о убиству руског опозиционара Бориса Њемцова. Владимир Путин убиство назвао провокацијом, а опозиција ликвидацијом. Светски лидери јединствени у осуди убиства. Пронађен аутомобил убица Њемцова. Московске власти су дозволиле да у недељу буде одржана шетња у знак сећања на Њемцова.

Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће мајци убијеног Бориса Њемцова, убиство назвао провокацијом и наредио министарству унутрашњих послова и шефовима надлежних служби да формирају истражни тим.

Путин је у телеграму оценио да је Њемцов оставио траг у историји Русије, у политици и јавном животу, радећи на важним позицијама у тешком периоду транзиције земље, као и да је увек отворено и искрено заступао своје ставове и бранио своје гледиште.

Премијер Русије Дмитриј Медведев oценио је да је убиство Њемцова "велики губитак" за друштво, "чију је слободу и вредности увек бранио". 

Њемцов је убијен синоћ, док је пешке прелазио мост у Москви. На њега су четири метка испаљена из кола, а у том тренутку, са Њемцовом је била једна жена, грађанка Украјине, рекла је портпаролка министарства унутрашњих послова Русије Јелена Алексејева, преноси Бета.  

Двадесеттрогодишња манекенка Ана Дурицка из Кијева, која је била са Њемцовом у тренутку убиства, налази се на испитивању у једном од одељења градске полиције, јављају руски медији.

"У току је процес испитивања очевидаца. Осим Њемцовљеве познанице, има и других сведока који такође дају исказ", наводи се у саопштењу Руског истражног бироа, преноси Тас. 

Високи функционери Европске уније и Савета Европе затражили су од руских власти да спроведу хитну и непристрасну истрагу о убиству Бориса Њемцова.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поручила је у саопштењу за медије да ју је дубоко растужила вест о убиству познатог опозиционара "који се борио за модерну, напредну и демократску Русију".

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд осудили су убиство руског опозиционара у центру Москве. Оланд је рекао да је реч о "убиству из мржње", назвавши педесетпетогодишњег бившег заменика премијера "браниоцем демократије".

Њемцов, отворени критичар руских поступака у Украјини, био је "храбри и неуморни бранилац демократије који је био привржен борби против корупције", наведено је у саопштењу из канцеларије француског председника које преноси АФП.

Немачка канцеларка је позвала Путина да изведе убице пред лице правде. Меркелова је тражила од Путин да "учини све да убиство буде расветљено и да починиоци одговарају за злочин који су починили", наведено је у саопштењу из њене канцеларије. 

Председник САД Барак Обама позвао је јутрос Владу Русије да спроведе "хитну, целовиту и транспарентну" истрагу убиства водећег руског опозиционара Бориса Њемцова, јавља Асошијетед прес

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да је Њемцов посветио свој живот стварању једне демократскије Русије "и jачим односима Русије са суседима и партнерима, укључујући САД".

Амерички сенатор Џон Мекејн, председник сенатског Војног комитета, саопштио је да је "Борис мртав због климе некажњивости коју jе Владимир Путин створио у Русији, у којој се појединци рутински гоне и нападају због својих уверења. У томе учествује и руска влада, и нико никада не бива проглашен одговорним".

Смрт Бориса Њемцова (55), реформатора из доба владавине Бориса Јељцина и својевремено заменика премијера, изазвала је гнев међу руским опозиционарима, који су напали Кремљ због стварања атмосфере нетрпељивости према сваком неслагању са политиком Владе.

Последњи председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов се својом изјавом, поводом смрти Њемцова, надовезао на оцену да је убиство – провокација.

"Ово је покушај да се ситуација искомпликује, можда чак да се дестабилизује ситуација у земљи", рекао је он агенцији Интерфакс, а преноси АП.

Њемцов је често нападао неефикасност Путинових власти, страховиту корупцију и политику Кремља према Украјини, која је затегла односе Русија са Западом до мере која није виђена од окончања Хладног рата. Био је жестоки противник припајања Крима Русији и подршци проруским снагама у источној Украјини.

Председник Украјине Петро Порошенко назвао је Њемцова личним пријатељем и "мостом" између две земље.

Њемцовљев адвокат Вадим Прохоров рекао је да је његов убијени клијент добијао претње преко социјалних мрежа и да је о њима обавестио полицију, али да власти нису предузеле кораке да га заштите.

У интервјуу за лист Собеседник, Њемцов је овог месец рекао се његова осамдесетшестогодишња мајка плашила да би Путин могао да га ликвидира због опозиционих активности.

Упитан да ли дели мајчине страхове, Њемцов је одговорио Собеседнику: "Да се плашим, не бих водио опозициону партију."

Само неколико сати пред смрт, Немцов је преко радија оштро критиковао Путина због гурања Русије у кризу "својом лудачком, агресивном и смртоносном политиком рата против Украјине".

"Земљи је потребна политичка реформа", рекао је Њемцов радио Ехо Москва. "Када је моћ концентрисана у рукама једне особе, и та особа непрестано влада, то води апсолутној катастрофи, апсолутној."

Михаил Касјанов, бивши премијер, рекао је да је шокиран убиством Њемцова. "У 21. веку, лидер опозиције бива демонстративно убијен баш испред зидова Кремља!", рекао је Касјанов новинарима, док је Њемцовљево тело у пластичној врећи одношено са места убиства, уз звуке кремаљских звона. "Ова земља срља у амбис", додао је Касјанов.

Бивши шаховски шампион Гари Каспаров, који је помагао Њемцову да организује демонстрације против Путина а сада живи у САД, оценио је да убиство показује како Путин и они који га подржавају лажу кад кажу да имају јаку подршку у народу.

"Ако имаш подршку од 86 одсто, зашто би убио неког као што је Борис? Он би могао, у најбољем случају, да привуче око два милиона људи преко интернета. Демонстрације изводе на улице највише стотину хиљада људи. Па ако си толико самоуверен, зашто би убио?", рекао је Каспаров.

Опозициони активиста Илија Јашин, који је последњи разговарао са Њемцовом, два дана пред убиство, изјавио је да ни најмање не сумња да је Њемцовљево убиство политички мотивисано.

Бивши министар енергетике Владимир Милов оценио је да би иза убиства могле стојати власти, али и националисти инспирисани пропагандом из Кремља.

Политички аналитичар Станислав Белковски оценио је за радио Ехо Москва да не верује да Њемцовљева смрт служи Путиновим интересима на било који начин.

"Међутим, атмосфера мржње према онима који другачије мисле, формирана прошле године после анексије Крима, могла је одиграти своју улогу", рекао је Белковски, у вези са јаким национализмом у Русији након анексије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво