Читај ми!

Валенса: Ако руска чизма згази у Пољску, изућемо је

Ако би руска чизма незвана загазила на пољско тло, одмах тражим најбоље оружје и пуцам а ако би Путин хтео да руска чизма нагази пољску земљу, поражен је, чизме ћемо му скинути, рекао је некадашњи председник Пољске Лех Валенса пољској телевизији ТВН24.

Валенса је оценио је да је Русија унапред поражена зато што прибегава политици какву је Европа напустила средином прошлог века и да је само питање колико дуго ће трајати сукоб и каква цена ће морати да се плати, преноси Бета.

Први слободно изабрани председник Пољске након пада комуниста оценио је да ће Русија на дуже стразе ионако ићи путем који је прошла Европа.

"Русија заостаје у развоју неких 20 до 50 година за Европом и примењује методе које је Европска унија одавно напустила. Европа не прети нуклеарним оружјем, не жели да ратује. А Руси су заостали у том свом старом стилу", казао је Валенса.

Бивши пољски председник нагласио је да је Русији за управљање државом увек био потребан спољашњи непријатељ.

"Истовремено Русија зна да Запад има предности, културан је и зато нас плаши и уцењује. Знамо да ће Русија ионако морати да ради то што и Европа - да надокнађује заостајање и отвара границе зато што то захтева данашње време. Европа игра да добије време да Русија дође до те етапе", казао је Валенса.

Зато је на Пољаке апеловао да не ваде увек први сабљу и не трче пред руду а да питање евентуалног наоружавања Украјине пољски званичници реше заједнички у договору са ЕУ.

"Русија нема шансе да победи у овом сукобу. Питање је само колико дуго ће трајати и колику цену ћемо платити", закључио је Лех Валенса.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара