Читај ми!

Американци знају "слабу тачку" Исламске државе

Ауто-пут од ирачког града Мосула до Раке, самопроглашене престонице Исламске државе на северу Сирије, жила је куцавица за Исламску државу. То је рута преко које се џихадисти снабдевају оружјем и новцем, а њен губитак имао би тешке последице по калифат Исламске државе.

Снаге које предводе САД већ недељама покушавају да потисну џихадисте Исламске државе из кључних области у северном Ираку. Једна од стратешки важних тачака око које се воде битке је ауто-пут којим се исламисти снабдевају, пише Вашингтон пост, а преноси Танјуг.

Ирачки Курди су крајем прошлог месеца заузели део ауто-пута у граду Киске, западно од Мосула, и нанели тежак пораз џихадистима који и даље користи ту руту, али заобилазећи Киске.

Ако Курди успеју да прошире контролу над овим путем, ИС ће бити под својеврсном опсадом и имаће проблема са логистиком, сматра ирачки истраживач Хишам ел Хашеми.

Блокада ауто-пута би приморала сунитске борце да користе дуже и опасније руте за транспорт људи, оружја и новца, кажу аналитичари.

Пут је од лета прошле године под контролом џихадиста, који су у јуну заузели Мосул припојивши ту ирачку територију деловима Сирије који су већ били под њиховом контролом. Након тога је лидер ИС Абу Бакр ел Багдади прогласио калифат, подсећа лист.

Губитак инфраструктурне везе између Мосула и Раке не би био само логистички пораз за ИС, већ и психолошки, кажу аналитичари.

"Интегритет калифата је изграђен на константној војној победи", каже Џесика Луис Мекфејт, директорка Института за ратне студије у Вашингтону.

"Калифат би могао да изгуби легитимитет у очима својих присталица ако не успе да одбрани земљу коју је освојио", објашњава директорка Мекфејт.

Без своје виталне руте за снабдевање оперативци Исламске државе би постали рањиви у Мосулу, који је све више изолован како се курдски борци приближавају.

Такође би морали да користе алтернативне руте за снабдевање до Раке – кроз пустињу, или би ризиковали да се нађу на мети америчких ваздушних удара или ирачких безбедносних снага, сматрају аналитичари.

Коридор од Мосула до Сирије није једини пут којим се снабдева ИС а који је угрожен. У Ираку, једна друга рута која повезује Хадиту на западу са нафтом богатим местом Баији до Мосула, могла би да постане опасна за џихадисте јер ирачке снаге бележе напредак у тој области.

Ако борци у Мосулу не остану повезани са територијом Исламске државе у Сирији, изгубиће осећај да имају државу, каже Хашеми.

"Они су желели да обришу ирачко-сиријску границу. Али ако не могу да се крећу између два најважнија региона своје државе, неће успети да пониште ту границу", закључује Хашеми.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара