Читај ми!

Велике муке Берлина са косовским азилантима

Више од 18.000 држављана Косова који траже азил стигло је у Немачку од почетка ове године до 12. фебруара. Стручњаци сматрају да је одлука да се за 14 дана реше појединачни захтеви за азил потпуно нереална, с обзиром на мањак службеника и 100.000 нагомиланих захтева грађана из свих крајева света.

Немачко Министарство унутрашњих послова упозорава да тај драстични раст броја азиланата представља опасност за дестабилизацију Косова и целог региона, преноси Танјуг.

Како се наводи у саопштењу, највише погођене таласом азиланата су четири немачке покрајине - Доња Саксонија, Северна Рајна Вестфалија, Баварска и Баден - Виртемберг, а осим тога постоје и проблеми везани за смештајне капацитете.

Према ставу немачког Министарства унутрашњих послова, проблематичан је, такође, и велики број људи са Косова, који немају право на азил и којима су кријумчари дали лажне наде у вези са изгледима за стицање азилантског стауса.

У саопштењу се с тим у вези указује да је број одобрених захтева за азил грађанима Косова у 2014. години био 1,1 одсто од укупно поднетих молби, а у јануару ове године свега 0,3 одсто.

Немачка и њене покрајине су, као реакцију на драстични раст броја избеглица, увеле бројне мере, међу којима је, како се каже, увођење приоритета за обраду захтева грађана Косова.

Осим тога, подносиоци захтева са Косова за азил у Немачкој морају, ако је могуће током целог поступка, остати у првом прихватном центру, како би се поступак убрзао и скратио на иделне две седмице.

У саопштењу се наводи да Немачка, поред полицијске помоћи на мађарско-српској граници и подршке кроз Фронтекс и Еулекс мисије на Косову, планира и нове мере.

Подесећа се, такође, да је број захтева за азил грађана Косова драстично порастао и у јануару ове године је њих 3.630 већ било поднело захтев за азил, што је 86 одсто више него у децембру прошле године.

Грађани Косова су током 2014. године поднели око 7.000 молби за азил, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова у Берлину.

Међутим, план немачке владе да изађе на крај са лавином косовских избеглица има у пракси пуно проблема, пише магазин Фокус.  

Шеф посланичког клуба демохришћана у Бундестагу Волкер Каудер из Хришћанско-демократске уније, канцелара Ангеле Меркел, рекао је да ће стихијско усељавање у Немачку расти све док се азиланти не буду консеквентно враћали у земље порекла.

Каудер сумња да ће бити боље, ако Берлин прогласи Косово сигурном земљом, преноси Танјуг.

"Прво морамо у своје домовине протерати оне подносиоце захтева за азил из земаља сигурног порекла, који у Немачкој не могу добити статус азиланта. Није од користи ако ми једну за другом земљом проглашавамо за земљу сигурног порекла, а онда не протерујемо (одбијене)", рекао је Каудер за Рајнише пост.

Каудер је, истовремено, изразио спремност да разговара о новим земљама које би требало да се уврсте на листу земаља сигурног порекла, али и сумњу да ће само то решити проблем.

Шеф демохришћана у Бундестагу је оценио да и захтеви да се убрза азилантски поступак остављају отвореним питање - како даље са одбијеним подносиоцима захтева за азил и позвао немачке покрајине да нешто конкретно предложе.

Сто хиљада нерешених захтева за азил

План да Савезни завод за миграције и избеглице у року од 14 дана обради захтев сваког косовског Албанца и - скоро увек негативно одговори, носи у пракси многе проблеме, пише штампа, указујући при том да је један од проблема и недостатак службеника.

Половином прошле године један азилантски поступак трајао је у просеку више од седам месеци, сада тачно шест, а од циља владе да се тај поступак за азиланте скарати на максимално три месеца, Савезни завод за миграције и избеглице је, како оцењује штампа, удаљен прилично далеко.

Тако је и предлог о скраћењу поступка за косовске азиланте на 14 дана, сматрају експерти, потпуно нереалистичан и указују да пред Савезним заводом за миграције и избеглице већ постоји брдо од 100.000 необрађених захтева за азил, грађана из целог света.

У компликованој борби Берлина против косовских азиланата, каже се такође, да они, после одбијања, као и сви други имају право да се жале и покрену правни поступак, што значи да се њихово изручење у земљу порекла тако одлаже.

Медији наводе и да је изручење одбијених подносиоца захтева за азил у земље порекла у надлежности немачких покрајина и да, рецимо, ако је неко болестан или нема све потребне "папире", не може ни бити враћен у своју земљу.

Када је реч о тражењу начина да се Берлин "спаси" од навале илегалних азиланата са Косова, експерти верују, међутим, да се лавина косовских азиланата неће промени, све док се животни услови на Косову не промене.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се