Француска, хапшење осумњичених за екстремизам

У југозападној Француској је притворено шест особа осумњичених за екстремизам, што је друга акција у последњих пет дана, са циљем да се разбије мрежа радикалних муслимана који шаљу борце на страна ратишта.

Према саопштењу портпарола министарства унутрашњих послова Пјера-Анрија Брандеа, особе ухапшене око Албија и Тулуза су осумњичене за финансирање мрежа џихадиста које регрутују младе за борбу у Сирији или Ираку, преноси АП.

Хапшење је обављено по налогу антитерористичких судија које истражују случај финансирања терористичке активности, саопштило је министарство, преноси Танјуг.

Прошлог уторка у региону Париза и Лиона је ухапшено осам особа, од којих су петорици уручене прелиминарне оптужнице, док су четворица задржана у притвору. Још се не зна да ли су данасња хапшења у склопу исте истраге.

Такође нема ни информација о томе да ли су данашња хапшења у вези са прошломесечним нападима у Паризу у којима је било 20 жртава, укључујући тројицу нападача.

Крајем јануара полиција је у градићу Линел, на југу Француске, ухапсила пет особа. Из Линела је у борбу у Сирију и Ирак упућено двадесетак људи, од којих су шесторица тамо погинула.

Француска међу европским земљама има највише становника који су се придружили џихаду, најчешће у редовима групе Исламска држава. До средине децембра у борбе у Сирији се запутило 1.200 француских грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се