Украјина, пуцано на цивиле током евакуације

Украјинске снаге су отвориле ватру на цивиле и новинаре који се евакуишу из села Чорнукин, при чему је најмање једна особа рањена, саопштава Луганск. Конвоји аутобуса за евакуацију цивила из Дебаљцеве стигли су у тај град, јавља дописник АФП.

Под ватром су се нашли и руски новинари Дмитриј Малишев и Артјом Кол, јавља Спутњик. Према сведочењу Кола за ТВ канал Росија-24, напад је дело добровољаца из батаљона Ајдар, који су "пуцали на све што мрда".

Под ватром су се нашли и новинари ТВ канала Росија и РТ у граду Дебаљцеву, у региону Доњецка, који су извештавали о евакуацији цивила из зоне сукоба.

Јутрос од девет часова по локалном времену у Дебаљцеву се спроводи кратки хуманитарни прекид ватре како би се отворио коридор за евакуацију преосталих око 7.000 цивила.

Око 25 аутобуса са обе стране, и проруских сепаратиста и украјинских власти, стигло је јутрос у Дебаљцево, пренела је француска новинска агенција.

У штурим извештајима малобројних репортера са лица места наведено је поред осталог да сви који желе могу да напусте Дебаљцево, али будући да у 20 аутобуса може да стане тек око 1.000 људи, а у две туре око 2.000, остаје недоумица шта ће бити са осталима, јер је Доњецк 75 километара далеко.

Украјински репортери су јавили да је конвој напустио Дебаљцево, као и да је војска уништила једно упориште проруских снага, одакле су гађали пут којим се крећу возила за снабдевање.

Према извештајима РИА Новости, украјинске снаге су пуцале из минобацача, али нису гађале конвој аутобуса, већ су само провоцирале пуцањем у празно.

Украјинска агенција Унијан јавила је да су власти ДНР упутиле одред специјалаца од 70 људи који су махом руски држављани и служили су као диверзанти у регуларној руској армији.

Дебаљцево је кључно железничко чвориште између два главна упоришта проруских снага (Луганска и Доњецка), које га данима засипају артиљеријском ватром. Украјинска војска држи један друм из града, али је и он на удару гранатирања.

Организација Амнести интернешенел је ове недеље објавила да је већина од 25.000 становника Дебаљцева већ раније отишла, али се око 7.000 људи још налази у том граду.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара