Читај ми!

Артиљеријскa паљба у Доњецку, Маријупољ мирује

Након бурног јучерашњег дана на истоку Украјине, у Доњецку се од раног јутра поново чује артиљеријска паљба. Ситуација у Маријупољу "под контролом и стабилна".

Према тврдњама активиста такозване "Доњецке Народне Републике", у тој области се чују снажне артиљеријске детонације. Пројектили су пали на западни део града, где је оштећена једна црква, а има и рањених чији се број утврђује. преноси Танјуг.

Прес-центар украјинског "Штаба за спровођење антитерористичке операције" саопштио је да је после тешког јучерашњег дана, ноћ у зони конфликта протекла "прилично мирно".

Украјинска агенција Унијан пренела је саопштење градских власти Маријупоља да је ситуација у том граду на југоистоку Доњецке области, на обали Азовског мора, под контролом и стабилна. Протекле ноћи није било нарушавања јавног реда, а полиција је појачала активности.

Маријупољске власти наводе да је у јучерашњем гранатирању погинуло 30 житеља, док је 95 рањено.

Лидер проруских активиста Александар Захарченко потврдио је да су његове снаге извршиле гранатирање Маријупоља, стратешке луке и последњег великог града на истоку који је под украјинском контролом.

У Кијеву се одржава седница Савета за националну безбедност и одбрану због догађаја у Маријупољу, које је тужилаштво назвало терористичким актом.

Петро Порошенко је рекао да је деескалација сукоба на истоку земље приоритет владе у Кијеву.

"Отпочињање политичког процеса за деескалацију сукоба је наш приоритет. Не видимо алтернативу споразуму из Минска", навео је Порошенко на састанку.

Додао је да ће се министри спољних послова ЕУ састати у понедељак како би расправљали о кризи и опцијама за повећање притиска на Русију.

Укринформ је пренео да је Порошенко у суботу разговарао телефоном са потпредседником САД Џозефом Бајденом.

Амерички председник Барак Обама окривио је Русију за обнову сукоба између украјинске војске и проруских снага на истоку Украјине и најавио да ће САД размотрити додатне опције у циљу повећања притиска на Москву.

За то време, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је у разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем, да је Москва спремна да учини све што може како би охрабрила супротстављене стране на истоку Украјине на проналажењу мирног решења за конфликт.

У међувремену, Русија је блокирала декларацију УН којом се осуђује гранатирање града Маријупоља на југоистоку Украјине.

Украјински председник Петро Порошенко је за данас прогласио Дан жалости због погибије 30 људи у Маријупољу, када је погођен густо насељени кварт.

Град је до сада био заштићен од сукоба украјинске војске и проруских активиста, у којима је до сада, према проценама УН, страдало око 5.000 људи.

Заузимање тог индустријског града, са 500.000 становника, обезбедио би неку врсту копненог коридора између Русије и Крима, навела је агенција Франс прес.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара