Пољаци са кредитима у францима на улицама

Пољаци са кредитима у швајцарским францима изашли су у протестну шетњу испред Председничке палате у Варшави и на улице још неколико највећих пољских градова са захтевом да им у ситуацији са изненада прескупим кредитима помогне пољска влада.

Стотине Пољака демонстрирале су на улицама Кракова, Вроцлава, Лођа, Гдањска и Шћећина носећи транспаренте "Стоп банкстерима" а у Варшави су организовали протестну шетњу испред седишта пољског председника, зато што им градске власти због закаснеле пријаве нису дозволиле класични протестни митинг, преноси Бета.

"Банке су се према клијентима понашале као према Индијанцима којима нуде некакве ђинђуве уместо солидног продукта - кредита", казао је на протесту у Варшави Томаш Садлик из удружења "Про футурис" које је организовало демонстрације а иначе заступа Пољаке у њиховим споровима са банкама.

"Нисам желела кредит у францима али у банци су ме убеђивали да је то најбољи продукт а да је швајцарски франак валута која се практично не помера", казала је пољској телевизивији ТВП једна од Пољакиња на протестној шетњи у Варшави.

Они од укупно преко пола милиона Пољака са кредитима у швајцарским францима који су данас изашли на улице пољских градова захтевају да банке пристану на предлог Комисије за финансијски надзор и преведу њихове кредите у злоте и то по курсу који је важио на дан када је кредит узет.

У Кракову су демонстранти упозоравали да су многи узимали кредит у францима зато што су им код девизних кредита банке излазиле у сусрет и одобравале те кредите и Пољацима који их не би могли добити у националној валути, између осталог и за 100 одсто вредности
некретнине а не само 70 одсто као код кредита у злотима.

"Очекујемо да нам влада помогне неким законом. Појма немам колико ће износити рата мог кредита за две недеље. Прети нам банкрот и не знам уопште шта ће бити даље", казала је Пољакиња на демонстрацијама у Кракову.

Демонстранти су такође тражили да влада организује преговоре са банкама, како би се решио проблем након одлуке централне банке Швајцарске средином јануара да не одржава вештачки курс франка то је Пољацима драстично поскупело кредите у тој валути.

Пољска влада, централна банка и Комисија за финансијски надзор као евентуално решење виде то да се кредити преведу у злоте, али да клијенти отплате и то што су годинама кредити у францима били повољнији а да комерцијалне банке преузму на себе ризик померања референтних стопа швајцарске централне банке.

Такође, да не траже додатне аранције од клијената а такође где год је то могуће кредит репрограмирају и продуже рок отплате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара