Читај ми!

Џихадисти одрубили главу Јапанцу?

На интернету је објављена, па повучена порука да је убијен један од двојице јапанских новинара које су џихадисти држали као таоце.

Припадници Исламске државе одрубили су главу Харуну Јукави, једном од двојице Јапанаца које су данима држали као таоце, а за њихов откуп тражили 200 милиона долара. Траже замену за другог.

На интернету се појавио видео-снимак на коме се види како отети новинар Кенџи Гото (47), који је и даље заробљен, показује тело страдалог Харуна Јукаве (42), преноси "Интел груп", организација која прати онлајн активности терориста, јавља Раша тудеј.

Та видео-порука је, међутим, брзо избрисана са интернета, а екстремисти се на веб сајту повезаном са Исламском државом не слажу када се ради о њеној аутентичности.

Један од њих је упозорио да је порука лажна, док је други навео да је она требало да стигне само до породице једног од јапанских талаца. Трећи је приметио да њу није објавио Ел Фуркан, медијско крило Исламске државе које је раније објављивало видео-снимке одсецања глава талаца. Данашња порука није имала лого Ел Фуркана.

Кенџи Гото, кога џихадисти сада желе да замене за женског бомбаша самоубицу, за овај догађај криви неспособност јапанског премијера у преговорима са Исламском државом.

Заробљени Јапанац у поруци каже да џихадисти желе ослобађање Сајиде ел Рисхави, жене бомбаша самоубице, за коју се верује да је повезана са нападом на хотел у Јордану 2005. године.

Сајида ел Рисхави је тренутно у затвору у Јордану, а због напада на хотел је осуђена на смрт 2006. године, али је покренута жалба, па процес још увек траје.

Јапанска влада је ужаснута видео-снимком и тврди да је погубљење "неприхватљиво и нечувено", јавља Ројтерс.

"Ми снажно захтевамо хитно ослобађање господина Кенџија Готоа, без штете", рекао је портпарол јапанске владе Јошихиде Суга.

У видео-поруци објављеној у уторак, један припадник Исламске државе на енглеском језику запретио је да ће убити двојицу талаца, уколико терористичкој организацији у року од 72 сата не буде исплаћено 200 милиона долара.

После тога, међутим, Исламска држава више се није огласила, наведено је раније из јапанске владе.

Отети су 47-годишњи новинар Кенџи Гото и оснивач приватне безбедносне агенције Харуна Јукава (42).

Верује се да је Гото отет у октобру, а Јукава у августу прошле године.

Јапански држављани су и раније били таоци екстремних група, али влада и јапанске компаније готово никад нису рекли да ли је отмичарима дат новац како би их ослободили. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара