"Без политизације годишњице ослобођења Аушвица"

Председник Пољске Броњислав Коморовски апеловао је да се не увлаче садашњи политички и историјски спорови у обележавање 70 година од ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц, јер 27. јануар припада жртвама и преживелим логорашима.

Броњислав Коморовски рекао је у интервјуу за ТВП да се мора учинити све да се избегне политизација обележавања 70 година од ослобођења логора Аушвиц, преноси Бета.

"Да нагласимо да ће вероватно последњи пут тако масовно главни јунаци свечаности бити ветерани, логораши који су преживели Аушвиц. Њима морамо да искажемо поштовање тако што ћемо тада угасити све врсте спорова", поручио је Коморовски.

Пољски председник је то истакао поводом најновије, јучерашње вербалне чарке између шефа пољске дипломатије Гжегожа Схетине и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Схетина је у среду рекао да су Аушвиц ослобађали Украјинци, игноришући да су у тим јединицама Црвене армије били и Руси и остали припадници народа Совјетског Савеза.

Шеф руске дипломатије је приписивање заслуга само Украјинцима означио као цинизам и покушај да се у садашњој антируској хистерији Запада умање заслуге оних Руса који су положили животе да ослободе Европу.

"На Пољској је да наглашава да ми и памтимо и знамо да су најбројнија група војника који су деловали тада на терену Малопољског војводства и који су ослобађали Аушвиц били Руси. И то треба поштовати", рекао је Коморовски.

Истовремено је позвао руске власти да и оне нагласе да им је познато да нису само Руси били војници и украјинског фронта који су ослобађали Аушвиц, већ да су ту биле и друге нације, можда најбројнији поред Руса управо Украјинци.

"Сигурно је да ћемо још дуго водити са Русијом историјско-политичке спорове. Међутим, те спорове не треба настављати током обележавања 70-годишњице ослобођења Аушвица. Има других прилика у којима неће бити угрожена порука о окрутности и нељудском систему геноцида", поручио је Коморовски.

Пољски председник додао је да се на Дан сећања на жртве холокауста, дан када је 27. јануара 1945. ослобођен највећи логор који су нацисти подигли у окупираној Пољској, мора усмерити пажња на геноцид таквих размера који до данас потреса савест целог света.

Хитлерови нацисти логор Аушвиц који се касније проширио и на комплекс Биркенау подигли су 1940. године а од 1942. спроводили у њему свој монструозни план тоталног уништења европских Јевреја.

У логору је побијено у гасним коморама и страдало у нељудским условима више од 1,1 милион људи, највише Јевреја, али и Рома, совјетских војних заробљеника, Пољака и припадника других европских народа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара