Читај ми!

ИС: Почело "одбројавање" за јапанске таоце

Пошто је истекао рок за откуп двојице јапанских талаца, џихадисти Исламске државе објавили упозорење да је "одбројавање почело“. Влада Јапана чини све што може да спаси животе својих држављана, рекао је портпарол јапанске владе Јошихиде Суга.

Објава на интернету показује сат који одбројава ка нули заједно са језивим фотографијама раније убијених заточеника, јавља АП.

Рок од 72 сата који су поставили џихадисти Исламске државе за плаћање откупа од 200 милиона долара за двојицу талаца Јапанаца истекао је данас.

Јапан није добио никакву поруку од џихадиста који држе новинара Кенџија Гота и Харуну Јукаву, рекао је данас Суга, који је додао да је "ситуација веома озбиљна", јавља АФП, преноси Танјуг.

Новинари који чекају на исход пренели су да премијер Јапана Шинзо Абе изгледа уморно и да жури с једног састанка на други.

Агенција АП пренела је да су екстремисти повезани са групом Исламска држава поставили данас на сајт упозорење да је "одбројавање отпочело".

На сајту се види сат који одбројава до нуле као и слике других талаца које је Исламска држава убила.

Сат и слике постављени су на форуму популарном међу џихадистима Исламске државе и њиховим симпатизерима, међутим ту нема ниједне слике јапанских таоца.

Суга је новинарима рекао да је у току анализа те поруке.

Абе је сазвао и састанак Националног савета за безбедност да би разговарали о разрешењу ситуације, док је мајка једног од талаца апеловала на владу да плати откуп и спаси њеног сина.

Исламски екстремисти су у уторак објавили снимак у коме су јапанској влади поставили рок од 72 сата да плати откуп за двојицу отетих Јапанаца или ће они бити убијени.

"Време истиче. Молим владу Јапана да спаси живот мог сина", апеловала је мајка 47. годишњег новинара Кенџија Гота.

Суга је раније данас поновио да Јапан покушава на све начине да дође до оних који држе таоце као и да се политика Јапана о достављању хуманитарне помоћи расељенима због конфликата на Блиском истоку неће променити.

Јапански званичници нису директно рекли да ли разматрају могућност да плате откуп али су истакли да су животи талаца њихов приоритет.

Исламска држава је убила тројицу Американаца и двојицу Британаца, објавивши снимак њиховог обезглављивања.

Ово је први случај да је запрећено јапанским држављанима и први пут да је затражен откуп.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара