Читај ми!

Пропаст примирја на истоку Украјине

На истоку Украјине почела је нова масовна офанзива проруских активиста, саопштили су украјински званичници и представници проруских снага. Испод рушевина на аеродрому у Доњецку пронађена беживотна тела у НАТО униформама.

19.30 - У суботу у Доњецку Дан жалости због страдалих у нападу на тролејбуско стајалиште, јавља сајт vesti.ru.

16.25 - Шеф НАТО Јенс Столтенберг је, током посете Косову, поручио да ће се у фебруару састати са Сергејем Лавровим како би се нашло решење за ескалацију конфликта, jaвља Ројтерс.

15.30 - Доњецка Народна Република неће више покушавати да разговара са Кијевом о примирју, рекао лидер те самопроглашене државе Александар Захарченко.

13.40 - Руски председник Владимир Путин оптужио је украјинске власти да су покренуле велику војну операцију против побуњеника на истоку земље.

Шеф украјинског Националног савета за безбедност и одбрану Олександар Турчинов рекао је на седници владе да су проруски активисти кренули у нове офанзивне нападе, преноси Танјуг.

"Они су суштински прекршили све раније споразуме о прекиду ватре и кренули су у активне офанзивне операције. Реч је о активним јединицама руских оружаних снага", истакао је Турчинов, а преноси АФП.

Лидер проруских активиста у Доњецку Александар Захарченко рекао је да се више неће залагати за нове мировне разговоре са Кијевом и упозорио је да су његове снаге започеле офанзиву с циљем ширења њихових територија.

Напоменуо је да ће устаници водити офанзиву до административних граница Доњецке области.

"Покушаја разговора о примирју с наше стране неће више бити. Сада ћемо гледати реакцију Кијева. Кијев не схвата да можемо да водимо офанзиву истовремено у три правца", рекао је Захарченко, а преноси РИА Новости.

Раније данас портпарол Министарства одбране "Доњецке Народне Републике" Едуард Басурин рекао је да су пронађена беживотна тела у НАТО униформама испод рушевина новог терминала.

"Личне ствари указују да су ти људи били страни држављани под уговорима са приватним војним компанијама које раде под маском украјинских субверзивних група", објаснио је Басурин. 

Додао је да је током прегледа зграде аеродрома у Доњецку, пронађена и велика количина америчког ватреног оружја, пушака и ручних минобацача, опреме али и комуникационих уређаја.

"Такође смо пронашли публикације на разним европским језицима, укључујући и оне о верским питањима", навео је Басурин на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, најмање 597 украјинских војника је убијено у сукобима са доњецком полицијом на аеродрому.

"Говорим само о војницима чија су тела преузета у близини аеродрома и у насељу Пески", навео је Басурин и додао да су 44 особе биле затвореници.

У истој операцији уништено је 49 тенкова украјинске војске и 47 пешадијских борбених возила и оклопних возила, док је више од 1.500 украјинских војника рањено и превезено у покретне болнице, наводи Тас.

Басурин наводи и да је најмање 15 цивила погинуло а 18 повређено – у гранатирању истока Украјине у протекла 24 часа.

Према Басуриновим речима, украјинске снаге безбедности гранатирале су резиденцијална подручја у Доњецку 34 пута током протекла 24 часа, а најгоре су били погођени град Горловка, село Спартак и Доњецк.

У јучерашњем нападу на тролејбус у Доњецку, погинуло је осморо цивила, а не 13 како је првобитно саопштено, истакли су званичници "Народне Републике Доњецк" и кијевске власти.

Министарство за ванредне ситуације "Народне Републике Доњецк" изменило је извештај о броју жртава у складу са информацијом коју је обелоданила канцеларија украјинског тужилаштва као и посматрачи ОЕБС-а.

Кијев и Москва оптужују једни друге за неуспех примене споразума о прекиду ватре договореног прошлог септембра у Минску, како би се окончао конфликт на истоку Украјине, у коме је, према проценама Уједињених нација, од априла прошле године погинуло 4.700 људи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара