Абе: Јапан у трци са временом за ослобађање талаца

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да Јапан улаже максималне напоре у "трци са временом" како би ослободио двојицу својих грађана из заточеништва џихадиста Исламске државе, који прете да ће их убити уколико им се не исплати 200 милиона долара.

Шинзо Абе каже да је наредио Влади да употреби све дипломатске канале и све могуће правце како би обезбедила ослобађање двојице мушкараца из заточеништва Исламске државе, преноси Танјуг.

Екстремисти су у уторак јапанску владу ставили пред ултиматум да у року од 72 сата исплати наведени износ или ће у супротном убити двојицу Јапанаца.

"Ово је веома тешка трка са временом, али Влада чини све што је у њеној моћи", рекао је Абе новинарима у Токију.

Абе, који је због талачке кризе прекинуо блискоисточну турнеју и вратио се у Токио, навео је да је затражио помоћ од палестинског председника Махмуда Абаса, египатског лидера Абдела Фатаха ел-Сисија, затим турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и јорданског краља Абдулаха.

"Јапан никад неће попустити пред тероризмом. Јапан чини све што може у трци против кукавичког тероризма, руку под руку са међународном заједницом", поновио је јапански премијер.

Абе се налази пре тешким избором - да отворено плати уцену екстремистима или затражи од неке савезничке државе, попут САД, да покуша да крене са ризичним ослобађањем отетих Јапанаца, наводи АП.

Јапански премијер нити било код други од званичника није директно рекао да ли Токио размишља о евентуалној могућности да исплати 200 милиона долара џихадистима.

Талачка криза у чијем средишту су се нашли јапански држављани дубоко је потресла земљу и верује се да ће Абе и Влада бити суочени са притиском домаће јавности да покушају да преговарају њихово ослобађање.

Џихадисти су јуче објавили снимак са захтевом да им се плати откупнина у наредна три дана или ће у супротном убити отете Јапанце.

Мушкарац који је затражио откуп звучао је као Британац умешан у остала обезглављивања талаца које је киднаповала Исламска држава и која контролише трећину ирачке и сиријске територије.

Џихадисти су на снимку навели да су отели новинара Кенџија Готу и цивилно лице на служби у војсци Харуну Јукаву.

Екстремисти ИС су до сада убили пет таоца са Запада од августа прошле године, а ово је први пут да џихадисти прете јапанским држављанима.

Јапан је више пута истицао да је он понудио невојну помоћ земаљама погођеним крвавим акцијама ИД у Ираку и Сирији, а које су се нашле суочене са егзодусом избеглица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво