Француска, појачан надзор џихадиста

Француски премијер Мануел Валс каже да власти морају да надзиру око 3.000 људи који су повезани са терористичким мрежама, у оквиру нових мера француске владе у циљу сузбијања радикалног исламизма после овомесечних напада у Паризу. У драстичном порасту број француских држављана међу џихадистима.

Према речима премијера, број људи повезаних са џихадистичким мрежама у Ираку и Сирији порастао је за 130 одсто у року од годину дана, јавља АФП, преноси Танјуг.

Валс је, такође, најавио да ће бити ангажовано 2.680 нових припадника полиције, жандармерије или обавештајних служби, а Влада ће мобилисати додатних 425 милиона евра за борбу против екстремизма, преноси Фигаро.

Безбедносне снаге ће, како је додао, добити боље наоружање и заштиту, а Француска ће појачати и свој обавештајни апарат уводећи мере како би се олакшало прислушкивање телефона, наводи АП.

Истовремено, подаци показују да је број француских држављана међу џихадистима порастао је са 555 на 1.281 у протеклих годину дана, што их чини најбројнијом групом међу европским добровољцима.

Према последњем извештају, њих 190 се вратило у Француску и сада су "потенцијалне бомбе".

Позивајући се на најновији извештај обавештајних служби у који је имао увид, париски дневник Фигаро констатује да је број француских џихадиста порастао за чак 130 одсто од 1. јануара 2014. до 16. јануара ове године.

"Не прође ни недељу дана а да се не региструје између 10 и 15 нових случајева", рекао је француском листу неименовани полицајац, специјализован за ово питање.

Према поверљивом извештају, чак 393 Француза и особа за које се сматра да живе у Француској отишли су да се боре у Сирији, а да полиција није могла да их пресретне, што је за 75 одсто више него пре годину дана, када је полиција већ регистровала присуство 224 џихадиста из Француске.

Међу француским џихадистима преовлађују жене, које у просеку имају 24 године и често одлазе у име хуманитарних идеала, али неретко постају сексуално робље. Никада се ниједна није вратила.

Према актуелним подацима, 240 француских џихадиста је напустило Сирију, понекад престрављени бруталношћу борби, одсецањем главе или разапињањем на крст којима присуствују.

Ове "изгубљене војнике", са знацима посттрауматског шока какве су имали и ветерани из Вијетнамског рата, треба строго надзирати, упозорава Фигаро.

На територију Француске се, како показује најновији извештај обавештајних служби, засад 190 џихадиста вратило, а то су све "потенцијалне бомбе" које треба једну по једну "демонтирати", имајући у виду да је по 20 полицајаца потребно за надзор најопаснијих радикалних исламиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво