Читај ми!

Клаус: Крим није припадао Украјини

Бивши председник Чешке Вацлав Клаус изјавио је да Крим није припадао Украјини и уједно поручио да је решење украјинске кризе могуће постићи само преговорима, односно компромисом, за шта украјинско руководство није способно. У Украјини се води рат Европе и САД против Русије, каже Клаус.

Вацлав Клаус је, у интервјуу за бечки Пресе, рекао да је стање у Украјини већ предуго трагично и потребно је што брже нешто учинити, преноси Танјуг.

"Међутим, то не значи никакву интервенцију споља, већ се решење може пронаћи само преговорима, кроз компромис. Штета што политичко руководство у Украјини за то није способно", нагласио је бивши председник Чешке.

Клаус је подсетио да има добро искуство јер је био сведок разлаза Чешке и Словачке.

"Читав живот сам тамо живео и идеја о подели земље је била за мене глупост и био сам против. Међутим, видео сам да Словаци стварно желе да буду самостални и онда сам разумео да је једино решење компромис, подела. Слично мора уследити и у Украјини", поручио је чешки политичар.

Клаус је уједно истакао да у Украјини није реч о украјинско-руском конфликту, као што се у западној Европи тврди.

"За мене је овај конфликт "Европа и САД против Русије", а Украјина је само пасивни инструмент у том спору", указује Клаус.

Он каже да је Украјина подељена земља, која је вештачки направљена и која нема аутентичну територију нити хомогено становништво, а због чега је трансформација била тежа него негде другде.

Актуелна криза, како додаје, јесте резултат тежњи да се Украјина натера на одлуку да ли ће се приклонити западу или истоку, а пред такву одлуку ставити земљу значи уништити је.

"Нисам адвокат Владимира Путина или Русије, и наша историја је за време комунизма увек била усмерена против Русије. Ја тражим само истину и, према мом мишљењу, Русија је била натерана на реакцију на Криму, а не на акцију", објаснио је Клаус додајући да је то била реакција на Мајдан, догађаје у Кијеву, на нападе на руско становништво.

"Потпуно је јасно да Крим не припада Украјини, већ је увек био део Русије. Унутрашња криза у Украјини је за мене главни узрок. Без Мајдана не би било анексије Крима", каже некадашњи чешки председник.

На питање да ли би као председник прихватио када би једна суседна земља анектирала део територије његове државе, Клаус је истакао да се то питање не може тако формулисати.

"У сваком случају не бих у својој земљи прихватио такав развој као у Украјини. Ја бих раније почео да разговарам са опозицијом, али то политичари у Украјини, нажалост, нису учинили. То је за мене узрок, а све друго су последице", закључује Клаус.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се