Јеменска Ал Каида припрема нападе на западу?

Огранак Ал Каиде у Јемену, позвао је на нападе у стилу "вука самотњака" на Сједињене Америчке Државе и Запад, у видео снимку постављеном на интернету неколико дана пошто је та група преузела одговорност за нападе на редакцију листа "Шарли ебдо" у Паризу.

Један од вођа групе, Насер бин Али ел Анси, позвао је своје присталице да покрену "индивидуални џихад", наводи посматрачка група СИТЕ, која онлајн прати исламистичке екстремисте, преноси Танјуг.

"Спремни смо и вребамо непријатеље Алаха. Подстичемо вернике да то чине", рекао је Анси.

У претходном видео снимку, Анси је саопштио да група Ал Каида на Арабијском полуострву, стоји иза напада на француски сатирични дневник Шарли ебдо, којим је започело тродневно крвопролиће у Француској у којем је убијено 17 људи.

Западне владе кажу да за сада није јасно да ли је Ал Каида на Арабијском полуострву директно руководила нападима, иако верују да су један или обојица нападача провела извесно време с џихадистима у Јемену, пренео је АФП.

У последњем обраћању, објављеном у виду интервјуа, Анси је предложио нападе у стилу "вука самотњака", јер "могу да нанесу већу штету".

Анси је додао да, ако се покаже да то није практично, присталице треба да напусте западне земље, пре него да живе по законима "неверника".

Ел Шабаб упозорава Француску

Сомалијска екстремистичка група Ел Шабаб, главни савезник Ал Каиде у Африци, позвао је своје следбенике у Европи да следе пример исламских екстремиста који су извели нападе у Паризу.

Ел Шабаб, који је напад на француски сатирични магазин Шарли ебдо у Паризу означио као "херојску операцију" против "јазбине зла и центра неверовања", посебно је упозорио Француску, пренела је агенција АФП.

"Упозоравамо Француску и оне који иду њеним путем на последице због њиховог непријатељства према исламу као и због њиховог угњетавања и ратоборности према муслиманима", саопштиле је сомалијска екстремистичка група.

Ел Шабаб, који контролише огромно подручје руралне Сомалије, блиско је повезана са борцима Ал Каиде у Јемену, у којој је један од браће Куаши, који су извели напад на Шарли ебдо, имао обуку.

Повезани су и са Мухамедом Гелеом, Сомалијцем који је 2010. године осуђен због напада секиром на данског карикатуристу Курта Вестергарда, аутора карикатура пророка Мухамеда објављених у данском листу 2005. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво