САД не одустаје од "лова на терористе"

Амерички председник Барак Обама прогласио је крај финансијске кризе и обећао да ће економска политика бити "у корист свих Американаца", а у спољној политици навео да САД задржавају "право да делује једнострано" у лову на терористе.

У свом годишњем обраћању Конгресу, Обама је изнео своју стратегију економије за средњу класу, навео је британски Би-Би-Си и оценио да је мало вероватно да ће планови председника "проћи" у Конгресу под контролом републиканаца, преноси Танјуг.

У говору председника који је више био фокусиран на привреду него на политику, Обама је истакао да је САД "окренуо страницу после најгоре рецесије од Велике депресије".

У спољној политици, Обама је рекао САД "задржава право да делује једнострано у лову на терористе" и позвао Конгрес да усвоји резолуцију да одобри употребу силе против припадника Исламске државе.

Међутим, Обама је нагласио да ће његова администрација наставити да "одбацује увредљиве стереотипе о муслиманима".

Амерички председник је поновио своје уверење да ће САД преговарати о споразуму о спречавању Ирана да произведе нуклеарно оружја.

Истакао је да је његова одлука да стави тачку на дугогодишњу политику Вашингтона на Куби и да ће "покушати нешто ново". Најавио је да план затварања затвора Гвантанамо и заложио се за рестриктивну употребу беспилотних летилица, наводи Би-Би-Си.

Обама упозорио је Русију да је подршка САД-а око Украјине била демонстрација америчке снаге и дипломатије која је резултирала изолацијом Русије и довођење њене економије у расуло, преноси АФП.

"Подржаћемо одржавање принципа да веће нације не могу да буду силеџије над малим - супростављајући се руској агресији, подржавајући украјинску демократију и подржавајући своје НАТО савезнике", рекао је Обама у обраћању у америчким конгресменима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се