Тел Авив, Палестинац ножем напао путнике у аутобусу

Дванаест Израелаца је рањено у нападу ножем у аутобусу у Тел Авиву, од којих је троје у озбиљном стању, јављају израелски медији. Нападач је двадесеттрогодишњи Палестинац из Тулкарма на Западној обали, који је у Израел ушао нелегално.

Палестинца је, док је покушавао да побегне са места напада, у ногу погодио официр израелске затворске службе. Нападач је потом ухапшен, преноси Танјуг.

Напад се догодио на главном путу "Менахем Бегин" у Тел Авиву крај моста Маарив и сматра се терористичким, написао је полицијски портпарол Мики Розенфелд на Твитеру.

Шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман осудио је палестинско и руководство израелских Арапа, истакавши да они стоје иза нереда и напада и навео да су посебно одговорни палестински председник Махмуд Абас, вођа Хамаса у Гази Исмаил Ханије.

Либерман је оценио да је то "све део истог процеса подривања права Израела да постоји као јеврејска држава".

"Није њима важно да ли је то Јудеја и Самарија (библијско име Западне обале), Негев, Галилеја, Тел Авив или Јерусалим – то је све део исте гране, чији циљ да елиминише јеврејску државу", додао је Либерман.

Израелски министар економије Нафтали Бенет такође је осудио Абаса за напад, а лидер опозиције Исак Херцог из Лабуристичке партије левог центра рекао је да се Израелци више не осећају безбедно у Израелу.

Изат ел Ришк, члан политичког бироа Хамаса, назвао је напад "херојским актом".

"Напад изведен овог јутра је храбар, херојски акт и природни одговор на злочине окупације и тероризма против палестинског народа", рекао је Ришк, који живи у Катару.

Асошијетед прес наводи да је данашњи инцидент најновији у серији напада у којима су Палестинци користили ножеве, киселине и возила током последњих месеци, убивши 12 људи и у Израелу и на Западној обали, а највише њих у Јерусалиму.

Хели Шушан, рођака возача аутобуса Херцла Битона, каже да је он убоден и да је подвргнут оперцији. Покушао је да се бори против нападача и да га удаљи бибер спрејом.

У овом нападу Палестинац који је путовао у аутобусу, почео је да напада остале путнике, укључујући возача. Потом је успео да изађе из аутобуса и почео да бежи.

Возач је позвао свог пријатеља Казиса Мацлијаха док је напад трајао, описујући хаос. Мацлијах је испричао да је чуо вриске док је возач говорио, молећи га да се побрине о његовој деци ако му се нешто деси.

Израелска телевизија је приказала како кипа – капа којом религиозни Јевреји покривају теме – лежи на поду аутобуса у локви крви.

Запослени у хитној помоћи рекли су рекли су да је једна жена стара око 60 година прешла километар од места напада, пре него што је пала од рана задобијених у груди и леђа. Официр који је зауставио нападача нашао се у близини случајно, док је ишао у оближњи суд.

"Ишли смо у суд и видели велику групу људи која моли за помоћ на мосту", рекао је Бени Ботрошвели из јединице затворске службе. Када су схватили да се ради о нападу, он и још тројица официра су уочили нападача и појурили га, а потом га погодили у ногу. Нападач је пао, а они су му ставили лисице и чекали да дођу полицајци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво