Читај ми!

Њујорчанину затвор због слања новца Ал Каиди

Весам ел Ханафи из Њујорка осуђен на 15 година затвора јер је Ал Каиди послао 67.000 долара и пружао јој техничку подршку.

Ханафи (39), који је рођен у Бруклину, изјавио је да је провео готово пет година од дана хапшења размишљајући о својим поступцима, јавља АП, а преноси Танјуг.

"Нисам само направио погрешне изборе. Направио сам најгоре изборе", рекао је Ханафи док се извињавао.

"Жао ми је због мојих поступака. Стидим се онога што сам учинио", истакао је Ханафи.

Помоћник америчког тужиоца Џон Кронан рекао је да је Ханафи од 2007. до краја 2009. године "неуморно радио на пружању подршке Ал Каиди".

Како је навео, Ханафи је Ал Каиди уплатио десетине хиљада долара, слао играчке аутомобиле на даљинско управљање који се могу користити у експлозивним направама и пружао техничких савета у вези са компјутерима, укључујући савете за шифровање софтвера уз помоћ којих се могу слати информације, а да не буду откривене.

Кронан је рекао да је Ханафи упутио кооптуженог Сабирхана Хасанофа да надзире Њујоршку берзу, иако извештај који су саставили на једној страници садржи само основне информације и ограниченог је карактера.

"Весам ел Ханафи је подржавао у великој мери Ал Каиду и финансијски и осматрањем једног њујоршког кључног објекта да би извели напад на нашу домовину у нашем граду", рекао је амерички тужилац Прет Барара.

Како је истакао, оваква пресуда одговарајућа је казна за те злочине.

Кронан је написао у судским списима да је Ханафи радио годинама у Њујорку као специјалиста за информациону технологију у једној познатој инвестиционој банци, где је прошао обуку о безбедности компјутера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво