Читај ми!

Севају варнице око Доњецка

Артиљеријске борбе настављају се на истоку Украјине. Украјинци поново тврде да су Руси послали војна појачања у проруске територије, док Москва категорично демантује. У Берлину се у среду увече тим поводом састају шефови дипломатија Немачке, Француске, Русије и Украјине.

На истоку Украјине поново бесни рат. На десетине људи је погинуло или рањено у најновијем таласу гранатирања и сукоба украјинске војске и проруских снага.

Месецима дуга битка претворила је Доњецк у град уништених живота, нарочито када је реч о старијима и болеснима.

"Гранатирање не престаје. По цео дан и ноћ. Немамо воде", каже једна житељка Доњецка.

Јачају сукоби у Луганској области, а украјинска војска оптужује Русију за нападе. Наставља се битка за Доњецки аеродром, за који и украјинске и проруске снаге тврде да га држе под контролом.

"Побуњеници и руске војне снаге спроводе локалну офанзиву и настоје да прошире територију коју држе под контролом. Артиљерија, тенкови и ракетни бацачи туку по нашој војсци. Непријатељске снаге се групишу око аеродрома у Доњецку и у Луганској области", рекао је Андриј Лисенко, портпарол украјинске антитерористичке јединице.

Оптужбе Кијева да је Русија послала на стотине својих војника преко границе у Украјину Москва одбацује као потпуну бесмислицу и халуцинацију.

"Русија не прети никоме, сва спорна питања настоји да реши за преговарачким столом и успеће да одговори на изазове не увлачећи се у трку у наоружању", поручио је председник те земље Владимир Путин.

Како каже, "друге државе отворено износе геополитичке претензије, мешајући се у унутрашња питања независних држава и јачајући своје војне арсенале".

"У таквим условима Русија је дужна да заштити свој суверенитет, територијалну целовитост и националне интересе", рекао је Путин.

Стални савет ОЕБС-а у Бечу у усвојеној декларацији изражава озбиљну забринутост због војне ескалације на истоку Украјине и позива све стране на неодложан прекид ватре и спровођење договора из Минска.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се