Читај ми!

Француско држављанство хероју из кошер-маркета

Власти у Француској прогласиле су херојем младића запосленог у јеврејској радњи, који је спасао муштерије током терористичког напада у Паризу. Ласану Батилију, муслиману пореклом из Малија, додељено је и француско држављанство.

Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев похвалио је Ласану Батилија за храброст и хероизам, на церемонији на којој му је, у присуству премијера Мануела Валса, додељено француско држављанство, преноси Танјуг.

Казнев је рекао да је "Батилијев хумани чин постао симбол ислама мира и толеранције", пренео је АП.

"Тако сам срећан што сам добио двојно држављанство. Живела слобода, живела солидарност, живела Француска!", рекао је Батили на додели медаље и држављанства.

Ласана Батили (24), муслиман, пореклом из Малија на западу Африке, који је у Француску дошао 2006, спасао је 15 талаца, међу којима двоје деце, када је наоружани нападач Амеди Кулибали 9. јануара упао у кошер-маркет у Паризу.

Батили је људе сакрио у замрзивач, који је искључио. Користећи лифт за робу, Батили је побегао из радње и дао полицији важне информације о томе шта се дешава унутра и где се таоци крију.

Четири таоца су убијена пре него што је полиција упала у зграду и убила Кулибалија у покушају бекства.

Тај напад додатно је уздрмао Француску, после терористичког напада на сатирични недељник Шарли ебдо, када су двојица наоружаних нападача, браћа Шериф и Саид Куаши, убила 12 људи, укључујући неке од најпознатијих карикатуриста у земљи, док је 11 особа рањено.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво