Читај ми!

Русија представила оружје будућности

Председник Русије Владимир Путин каже да ће Русија развити ново оружје којим ће осигурати своју безбедност, да не прети никоме и да сва спорна питања тежи да реши за преговарачким столом. Истиче и да ће Русија успети да одговори на изазове не увлачећи се у трку у наоружању, преносе руске агенције.

Руски председник Владимир Путин истиче да Русија неће дозволити да буде увучена у скупу трку у наоружању, преноси Танјуг.

"Русија никоме не прети и сва спорна питања тежи да реши за преговарачким столом. Тако ћемо поступати и убудуће, придржаваћемо се управо те политике", рекао је Путин на седници Војноиндустријске комисије.

"Видимо како друге државе отворено износе геополитичке претензије, не презајући ни од отвореног мешања у унутрашња питања независних држава, притом активно јачајући и модернизујући своје војне арсенале", додаје шеф руске државе, преноси Тас.

Према Путиновим речима, у таквим условима Русија је дужна да осигура поуздану и гарантовану заштиту свог суверенитета, територијалне целовитости и националних интереса.

Председник Русије каже да многе или неке државе спроводе другачију политику, политику насилног притиска, и то уз пратњу прича о међународном праву и жељи да се проблеми решавају уз помоћ преговора.

Путин је цитирао некадашњег немачког канцелара Ота фон Бизмарка који је рекао да су важни потенцијали, а не намере.

"Видимо да потенцијали расту", додаје Путин.

Каже да су издвајања Русије и САД и других земаља за војне потребе "неупоредиве", пренела је агенција РИА Новости.

Та агенција наводи да су војни расходи земаља НАТО-а 2013. године износили билион долара (од чега на САД отпада скоро 600 милијарди), док је руски војни буџет 68 милијарди долара са планираним растом до 98 милијарди до 2016. године.

"Ми можемо и морамо да одговоримо на тај изазов, притом се не увлачећи у скупу трку у наоружању", рекао је Путин, додајући да акценат треба да буде на високим технологијама.

"И даље ћемо јачати наше оружане снаге и војну организацију у целости, чинити све што је неопходно да би наше Оружане снаге биле модерне, мобилне и добро опремљене, способне да извршавају главни задатак – неутрализовање ризика и политичких претњи, потенцијалне безбедносне претње нашој земљи", истиче руски председник.

Путин додаје да државни програм наоружавања до 2025. године треба да уважи макроекономске показатеље и нову војну доктрину усвојену крајем прошле године, у којој су наведене војне претње безбедности Русије.

Председник Русије Владимир Путин поручио је да ће Русија развити ново оружје којим ће осигурати своју безбедност, после обиласка стрелишта код Москве где неки од примерака оружја које је видео, "изгледају као да су стигли право из филма научне фантастике", пише агенција АП.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво