Шири се талас антиисламских изгреда

И европске земље попут Чешке и Пољске, где муслимана готово да нема, захвата талас анитисламских изгреда. Навијачи чешког футсал клуба "Славија" развили су на утакцими против клуба који тренира косовски Албанац транспарент "Ислам у Чешкој нећемо".

Футсал клуб "Славија" извинио се  клубу "Бенаго", пошто су у дворани у Зручу над Сазавом у петак навијачи гостујућег прашког тима развили су транпсарент са паролом све гласније кампање "Ислам у Чешкој нећемо". У "Бенагу" има играча муслиманске вере, а сам власник и тренер је косовски Албанац Бени Симитчи, преноси Бета.

"Доживљавам да је то провокација упућена не само против мене, моје породице која је била на утакмици, мог брата (играча у клубу) већ и против осталих играча те вере", поручио је руководству "Славије" Симитчи и затражио извињење за увредљив транспарент.

"Славија" је у првом реаговању током викенда на увредљиви транспарент допустила да политика и религија у спорту немају место и да би, да је руководство знало шта планирају навијачи, препоручило да то не раде.

"Међутим, ни у једној слободној земљи не може се бранити некоме да изнесе свој став и то у било којој форми која није у супротности са важећим законима. У контексту недавних трагичних догађаја у Француској транспаренти са тим садржајем појављују се као слободно изражавање мишљења у демократским земљама на многим манифестацијама па и спортским", одбила је прво да се извини "Славија".

Касније се, међутим, руководство "Славије" ипак дистанцирало од транспарента и извинило породици Симитчи коју је гест навијача "Славије" могао да увреди.

Сличне пароле да земљу треба очистити од муслимана - иако чешки МУП процењује да их у Чешкој од 10 милиона становника може бити максимално око 11.000 - појављују се и у суседној Пољској.

И пољска муслиманска заједница је такође мала, а Пољаци још за разлику пд Чеха или Словака имају историјско вековно искуство мирљубивог суживота са интегрисаном муслиманском заједницом, мањином Татара, које су као крајишнике и војнике вековима насељавали пољски краљеви, дајући им земљу и право да исповедају несметано своју веру.

У Познању на западу Пољске, зграда тамошњег Муслиманског културно-просветног центра, осванула је, међутим, облепљена порукама "Пољска без ислама!", јављају пољски медији.

Имам је пријавио изгред полицији која није имала пуно посла да починице нађе, пошто се националистичка Пољска лига одбране сама на друштвеним мрежама похвалила том провокацијом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се