Куба отворена за шире везе са САД

Кубански министар спољних послова Бруно Родригес поручио је групи америчких сенатора и конгресмена да је његова земља отворена за шире дипломатске и трговинске везе са САД.

Делегација америчких конгресмена и сенатора из редова Демократске странке разговарала је у понедељак неколико часова са Родригесом, али се није састала са председником Кубе Раулом Кастром, јавља Танјуг.

Родригес је рекао да Куба поздравља одлуку САД о ублажавању америчког трговинског ембарга.

Шеф америчке делегације сенатор Патрик Лејхи, из савезне државе Вермонт, рекао је да је Родригес био "отворен за сва питања, од трговине до комуникација".

"Говорио је о путовањима у оба смера, медицинским питањима", рекао је Лејхи новинарима, пренела је агенција АП.

Амерички и кубански председници Барак Обама и Раул Кастро најавили су средином децембра прошле године да би ускоро могло да дође до поновног успостављања дипломатских односа две земље, после полувековног прекида.

Ово је прва посета на том нивоу откад су прошлог месеца америчке и кубанске власти постигле договор о почетку нормализације односа, прекинутих 1961. године.

Шеф делегације сенатор Патрик Лејхи изјавио је пред посету Хавани да је циљ конгресмена да истраже могућности за бољу сарадњу и да подстакну кубанске званичнике да се позабаве питањима која су важна за Американце и њихове представнике у Конгресу.

Делегацију чине сенатори Дик Дурбин, Деби Стабеноу и Шелдон Вајтхаус, као и конгресмени Крис Ван Холен и Питер Велч.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се