Џихадисти траже откуп за двојицу Јапанаца

Припадници Исламске државе објавили су видео-снимак на којем прете да ће убити два јапанска таоца уколико им у року од 72 сата не буде плаћено 200 милиона долара. Јапански премијер: Претња џихадиста неопростива.

Видео-снимак је објављен на вебсајту побуњеника повезаних с Исламском државом. Два Јапанца која се виде на снимку исламски терористи су идентификовали као Кенђија Гото Ђогоа и Харуна Јукаву, преноси Бета.

Екстремиста се на снимку директно обраћа јапанском премијеру.

"Премијеру Јапана: Иако сте више од 8.500 километара удаљени од Исламске државе, добровољно сте се пријавили да учествујете у овом крсташком рату", рекао је побуњеник на видео-снимку, који личи и звучи као Британац који је био умешан и у ранија погубљења талаца исламских терориста.

"Поносно сте донирали 100 милиона долара за убијање наших жена и деце, за уништавање муслиманских кућа", рекао је побуњеник.

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да је претња Исламске државе "неопростива" и истакао да су животи отетих Јапанаца "највиши приоритет".

"То је неопростиво и осећам велику озлојеђеност. Екстремизам и ислам су потпуно различите ствари", рекао је Абе, који је у посети Јерусалиму, у оквиру блискоисточне турнеје.

Абе је захтевао од Исламске државе да одмах ослободи таоце.

Припадници Исламске државе раније су убијали таоце из држава Запада, али ово је први пут да су претили да ће погубити Јапанце.

Исламска држава контролише велике делове Ирака и Сирије у којима је увела калифат.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се